- Allerede nå taper en på å spare benker i banken. Om en ønsker å bevare kjøpekraften er ikke bankinnskudd veien å gå, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB.

Årsaken er negativ realrente, altså en rente som er lavere enn prisveksten i landet. Den negative realrenten slår oss inn på utlånssiden.

- Den flytende boliglånsrenten i Norge skraper mot totallet, og forventet prisvekst er på 2,7 prosent. Så selv før du drar inn de skattefradraget er det en negativ reallente på flytende lån, forklarer Dørum.

Liker du å følge med på næringslivsnyheter fra Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Rentenedgang

Men selv om en allerede taper på bankinnskudd forventer økonomene nok et rentekutt.

- Vi forventer at de kutter styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 0,50 prosent. Men det blir interessant å se hva bankene gjør. Etter hvert som vi nærmer oss nullrente på innskudd er det ikke gitt at bankene kutter, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

Sparebank1s sjeføkonom Elisabeth Holvik har samme forventninger til rentemøtet, og tror en lavere rentebane også vil bli kunngjort.

- De vil nok senke rentebanen, og med det signalisere et rentekutt til eller to. Med tanke på at landene rundt oss har nullrente må det nesten signalisere det, sier hun og viser til Sverige.

- Konsekvensen blir at folk får flere insentiver for å investere i eiendom. Det er det vi har sett i Sverige, hvor ekstremt lave renter har ført til et løft i boligprisene og at gjendsveksten har økt.

Økt aktivitet

Dørum forklarer at mer utlån til bedrifter og husholdninger som igjen kan føre til økte investeringer og gi høyere økonomisk aktivitet er den ønskede virkningen av en eventuell rentenedsettelse.

- Men mange, meg inklusive, mener at lavere renter ikke nødvendigvis fører til mer investering. En lavere rente vil også føre til at avkastningen på pensjonssparing går i kjelleren, noe som gjør at både bedrifter og enkeltpersoner vil kunne ende med å spare mer, ikke mindre, sier han og legger til:

- Men det gjenstår å se hvor mye av dette rentekuttet bankene vil følge opp. De har jo også innskuddskunder, og det er vanskelig å kutte innskuddsrentene så veldig mye med. Men selv om det ikke er sikkert det blir like store utslag der er det nok noen som sitter klare med fingeren på knappen for å skru ned renten.

Han peker også på at mange vil jakte avkastning og er villig til å ta større risikoer til lavere pris for å komme ut av «nullrentefellen».

Fare for boble

- Og hvis prisene på aksjer og eiendom som resultat av det blåses opp til nivåer som ikke lar seg forsvare kan en få bobler og senere knall og fall.

Her får han støtte fra Holvik.

- Den lave renten har allerede vært med på å løfte aksjemarkedet, men selv om renten er lav bør en være nøktern med å sette penger i aksjer, sier hun og peker på den samme mulige boblen.

Jullum tror at en lavere lånerente vil føre til at aktiviteten i markedet opprettholdes.

- I den grad bankene følger kuttet på utlån vil det bli litt mer penger å rutte med for de som har lån, og med det økt aktivitet, sier han.