Åpnet vindmøllepark etter syv års arbeid

Fredag åpnet Tord Lien den nye vindmølleparken på Skomakerfjellet. Trønderenergi forteller at de har snudd hver en stein for å gjøre prosjektet lønnsomt.

Olje- og energiminister Tord Lien var fredag på Fosen for å åpne Skomakerfjellet vindmøllepark.  Foto: Dan Ågren

Saken oppdateres.

–Jeg er glad for at Trønderenergi har fått realisert dette prosjektet, sier olje- og energiminister Tord Lien.

Åpningen av de fire vindmøllene på Skomakerfjellet i Roan er slutten på et prosjekt som startet da Trønderenergi i 2009 søkte om konsesjoner til å bygge ut vindpark etter at parken på nabofjellet ble åpnet høsten 2008.

–Det har vært en lang prosess, og noe av grunnen er at vi har snudd hver stein for å skape en robust lønnsomhet, sier konserndirektør Tormod Eggan i Trønderenergi.

Liker du å holde deg oppdatert på næringslivet i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

LES OGSÅ: Fraktet vindmøller - fikk kjøreforbud

LES OGSÅ: Reinertsen går til retten for å stanse vindmølleutbyggingen på Fosen(PLUSS)

Infrastruktur

– Regjeringen ønsker at det skal bygges ut mer fornybar energi her til lands, og dette prosjektet vil med bare fire vindturbiner produsere strøm tilsvarende årsforbruket til nær to tusen husstander, fortsetter ministeren.

Mye av infrastrukturen var allerede på plass etter byggingen på Bessakerfjellet. I tillegg har de også prøvd seg på litt nybrottsarbeid for å øke lønnsomheten.

–Vi bygde anleggsveiene mye brattere enn noen har gjort før, noe som har ført til færre meter vei. I tillegg til at vi sparer penger på det, har det også spart naturen i området.

I tillegg til brattere veier har de også brukt ny vindmølleteknologi.

LES OGSÅ: Investerer 120 millioner på Fosen

LES OGSÅ: Frykter at Fosen-vindmøllene ryker

Lave kostnader

– Det har gjort at vi har kunnet bygge en park med få vindmøller som gir høy produksjon til lave kostnader. Det at vi turte å ta i bruk den nye teknologien er det som har gjort dette lønnsomt.

Prosjektet vil ifølge Trønderenergi gi god avkastning til eierne.

–Vi begynte å prøvekjøre turbiner rett før jul og har brukt tiden frem til nå effektivt. Når snoren klippes skal vi kunne sende strøm rett ut på nettet, sier konserndirektøren.

–Vindkraft vil spille en viktig rolle for å oppnå økt fornybar kraftproduksjon. Det er blitt gitt mange konsesjoner i Norge, men mange er foreløpig ikke bygd ut, avslutter Lien.

De fire møllene på Skomakerfjellet, offisielt kalt «Bessaker 2» kommer i tillegg til 25 turbiner på Bessakerfjellet. Utbyggingen startet i mai 2015 og de fire vindmøllene produserer 3,3 MW hver.

Vindmøllene har en turbinhøyde på 94 meter og rotordiameter på 112 meter. Prosjektet endte med å koste 120 millioner, fem millioner mindre enn de hadde beregnet.

På forsiden nå