Levanger kommune vil kjøpe det 300 mål store næringsområdet sør for Norske Skogs papirfabrikk på Skogn. Avispapirprodusenten må selge unna eiendeler for å unngå å bli slått konkurs. I juni skal konsernet betale ned et lån på én milliard kroner, skriver Trønder-Avisa. Norske Skog vil betale lånet med inntekter fra driften og salg av eiendom, ifølge redningsplanen som ble lagt frem fredag kveld.

Konsernet har foreløpig kun sagt at de vil selge et jordvarmeanlegg på New Zealand.

Liker du å holde deg oppdatert på næringslivet i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

- Burde vært gjort før

Ordfører Robert Svarva i Levanger forteller til avisa at kommunen i lang tid vært i dialog med Norske Skog for å få nyetableringer på næringsarealet.

- Vi kan kjøpe det for å få i gang aktivitet. Det burde vært skilt ut fra Norske Skog for lenge siden, sier Svarva til Trønder-Avisa.

Også havna ved papirfabrikken kan bli solgt. Trondheim havn, som drifter alle havner i Trondheimsfjorden, samarbeider med Norske Skog om å se på mulighetene for at havna i Skogn utvikles til et knutepunkt for båt, vei og bane.

- Kom brått på

Daglig leder Einar M. Hjorthol i Trondheim Havn sier de regner med å konkludere før sommeren.

- Det viktige nå er å finne ut hvor mye varer vi kan transportere over havna. Signalet om salg av eiendom fra Norske Skog kommer litt brått på, og vi har ikke tatt stilling til om det er aktuelt for oss å kjøpe, sier Hjorthol til Trønder-Avisa.

Fabrikksjef Amund Saxrud ved Norske Skog i Skogn forteller at de vil selge, men ikke har funnet en kjøper.

- Skal vi gjøre noe med havna er det viktig å finne en partner som kan dekke våre transportbehov bedre enn vi kan selv, sier Saxrud.

Gjeld på 12,5 mrd.

Etter en rekke lånefinansierte oppkjøp på starten av 2000-tallet, har Norske Skog pådratt seg en massiv gjeld. Den rentebærende gjelden, obligasjoner og andre langsiktige lån, er på 8,5 milliarder kroner. Medregnet leverandørgjeld og annen gjeld er den totale gjeldsbelastningen, ifølge Dagens Næringsliv, på 12,5 milliarder kroner.