Salget av taxfree-brennevin stuper

Salget av avgiftsfritt brennevin på Avinors flyplasser sank med 220 000 liter i fjor.

Håkon Fjeld-Hansen er sjef for Travel Retail Norway taxfree-omsetningen på Avinors flyplasser. Han sier at salget av sjokolade, parfyme og tobakk er større enn salget av brennevin og vin. 

Saken oppdateres.

Nedgangen er tre ganger så stor som hos Vinmonopolet, skriver Aftenposten.

Det viser 2015-resulatet for Travel Retail Norway (TRN), som står for det meste av den avgiftsfrie handelen på norske flyplasser. Salgssvikten, som for brennevin var på 10,3 prosent, utgjør mer enn 490 000 flasker, og er den kraftigste nedgangen TRN har registrert på noen varesorter på mange år.

- Dette har vært en trend vi har sett gjennom mange år, og som har sammenheng med endringer i nordmenns generelle forbruk som viser større salg av vin og mindre av brennevin. Slik er det over hele Europa, sier administrerende direktør i TRN, Håkon Fjeld-Hansen, til Aftenposten.

2015-regnskapet viser et driftsresultat før skatt på 261 millioner kroner av en omsetning på 4,9 milliarder kroner. Dette er 20 millioner kroner svakere enn i 2014. Fjeld-Hansen mener årsaken først og fremst med høyere importpriser som følge av den sterkt svekkede norske kronen.

Liker du å holde deg oppdatert på næringslivet i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Kutter i egen fortjeneste

- Valutasvekkelsen var så stor at vi ikke har kunnet kompensere for dette gjennom økte priser alene. Derfor har vi valgt å kutte i vår egen fortjeneste for ikke å gjøre varene på norsk flyplasser for dyre i forhold til konkurrerende flyplasser i utlandet, sier Fjeld-Hansen.

Dypest innhogg i kostnadene er knyttet til husleien til Avinor. Den er omsetningsbetinget, og for 2015 kostet husleien nokså nøyaktig halvparten av den totale omsetningen på de fem flyplassene TRN har butikker på. Avinor fikk ikke mindre en 2,5 milliarder i leie fra TRN for butikkarealene på flyplassene på Gardermoen og i Stavanger, Bergen, Trondheim og Kristiansand.

TRNs resultat er tett knyttet opp til utviklingen i flytrafikken til og fra utlandet, som for Avinors flyplasser i fjor så vidt havnet på pluss-siden. Økningen var på bare 1,5 prosent.

Kraftig svikt for brennevin

Dette vises igjen i TRNs regnskap, som i tillegg til kraftig svekket salg av brennevin, også viser at vinomsetningen har flatet ut. Boomen man opplevde da kvotene ble økt fra fire til seks flasker i 2014, er over.

Av og til: - Folk opptatt av helsen

Kari Randen er leder for måteholdsorganisasjonen Av og til, og mener det er bra at taxfree-salget ikke lenger øker i Norge.

- Vi håper nedgangen vil fortsette, og tror det skyldes at nordmenn i økende grad blir opptatt av hvordan alkohol påvirker egen helse og at det kan påvirke de som står rundt. Å ha godt alkovett handler om å tenke over hva som er bra for deg og ikke minst de rundt deg, sier Randen.

- Hva vil du si til alle de som flyr på påskeferie, bør de styre unna taxfreebutikken?

- Mange drikker ekstra mye når det er ferie, vi føler vi skal kose oss og unne oss litt ekstra. Men feriedrikkingen fører også med seg problemer. Mange opplever å få ferien ødelagt eller mindre hyggelig på grunn av partneres alkoholbruk. Mange barn opplever en ferie der foreldrene er fulle og for noen kan være vanskelig å slutte med feriedrikkingen når de kommer hjem. Derfor er vårt råd at man utviser alkovett, også på ferie og at man tenker gjennom på forhånd hvor mye alkohol man vil kjøpe. Ta gjerne en prat om det i familien også. Spør både voksne og barn: Hvordan skal vi ha det i ferien med alkohol?

Sterk konkurranse for Vinmonopolet

Vinmonopolet hadde en svikt i salget av brennevin i fjor på 70 000 liter. Dette bekrefter pressesjef Jens Nordahl, som sier at det totale salget for polet gikk ned med 0,8 for året som helhet.

- Vi har sterk konkurranse både fra taxfree-salget og grensehandelen, og dette satte sitt preg på 2015-resultatet. Det nye i år er at vi så langt i 2016 har kunnet konstatere at den veksten vi så kom i andre halvdel av 2015 har fortsatt også i år, sier Nordahl.

Det store bildet for Vinmonopolet er at salget av brennevin har gått gradvis nedover siden 2010, og at svakvin har hatt et oppsving.

Fra tid til annen dukker spørsmålet opp om det vil være naturlig at Vinmonopolet overtar driften av taxfree-utsalgene på norske flyplasser. Nordahl sier at polet ikke nå vil ha noen oppfatning om den saken.

- Vi mener ikke noe om dette nå, men vil ha en oppfatning hvis våre eiere , staten, ber oss om det, sier Nordahl.

På forsiden nå