Fellesforbundet krevde tirsdag som ventet brudd i meklingen med Norsk Industri for frontfaget, opplyser forbundet.

Oppnås det ikke enighet, vil 26.000 medlemmer gå ut i streik fra arbeidstidens begynnelse klokken 6 søndag 3. april, ifølge Fellesforbundet.

Det er meldt plassfratredelse for 800 bedrifter tilsluttet Norsk Industri og bedrifter som arbeidsgiverforbundet har direkteavtale med.

Arbeidstakerorganisasjonen Parat har i likhet med Fellesforbundet brutt meklingen med Norsk Industri, opplyser Parat.

- Partene står langt fra hverandre, og vi sitter i forhandlinger med en motpart som nå kan fremprovosere en streik, sier Parats forhandlingsleder Kjell Morten Aune til NTB.

Liker du å holde deg oppdatert på næringslivet i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Sosial dumping, pensjon

Fredag før påske ble riksmekler Nils Dalseide observert snakkende i mobiltelefon utenfor regjeringskontorene i Akersgata, i begge hender hadde han bæreposer med dokumenter. Han måtte sette seg inn i spørsmål om sosial dumping, pensjonssparing og bedriftenes økonomiske bæreevne, skriver Aftenposten.

I selve påskedagene har det, etter hva Aftenposten forstår, vært noe kontakt mellom partene. Det var først og fremst mellom Stein Lier-Hansen i arbeidsgiverforeningen Norsk Industri og Fellesforbundets Jørn Eggum. Men de skal også ha trukket inn ledelsen i LO og NHO.

Rutinemessig brudd

Tirsdag kom de store delegasjonen sammen igjen. Til sammen er det over 30 forhandlere. Meglingsmannen velger å forholde seg til såkalte engere utvalg, med et par mann fra hver side av bordet.

Det viktigste som skjedde tirsdag er at Fellesforbundet ga beskjed om at de «krever meglingen avsluttet». Da ga Riksmekleren beskjed om at perioden med tvungen megling innledes. Partene plikter å sitte sammen de fire neste dagene. Først natt til søndag kan Fellesforbundet eventuelt kaste kortene og si at de går til streik.

Streikelistene

Når meklingen kreves avsluttet forventer arbeidsgiverne en ganske rask beskjed om hvilke bedrifter som blir tatt ut i streik.

Fellesforbundet megler for 30.000 medlemmer i industrien. For to år siden varslet de streik for 9000 medlemmer i første omgang. Den gang var det særlig ansatte på verft og i leverandørindustrien til Nordsjøen som skulle streike.

Siden den gang har oljeprisen rast, og det er vanskeligere å motivere ansatte til streik, når de frykter for jobbene sine. Uten en troverdig streiketrussel mister fagbevegelsen kraft i lønnsoppgjøret.

Men forbundsleder Jørn Eggum tror han har funnet en sak også verftsarbeiderne vil streike for. Det gjelder konkurransen fra billig østeuropeisk arbeidskraft. Enkelte arbeidsgivere har funnet metoder for å unngå å betale kost og losji, samt «borteboertillegg» for arbeidere som i utgangspunktet er billigere enn nordmenn. Fellesforbundet vil ha en innstramming av tariffavtalene på dette punktet.

Men arbeidsgiverne vil sette seg imot alt som gjør produksjon dyrere i Norge, dessuten kan de vise til en dom i Arbeidsretten som sier at metoden er lovlig.

Pensjonsrot

I utgangspunktet skulle oppgjøret handle om pensjon. Men selv etter krangling både bak lukkede dører og i full offentlighet klarte ikke LO-forbundene å bli enige seg imellom om hva de egentlig ønsker. Derfor har Eggum et svakt mandat.

Alt tyder på at man blir enige om å skyve uenigheten opp på et høyere nivå. Partene i meglingen kan ende med å skrive brev til LO og NHO, med bønn om at de tar saken videre.

Ja de penga....

Lønnstillegg kommer helt til sist. Fellesforbundet konkretiserer neppe kravet før de ser hva de får gjennom i de prinsipielle sakene. Det blir uansett svært små tillegg. Men gir ikke arbeidsgiverne nok på pensjon eller sosial dumping, må Eggum ha noe annet å vise til. Resultatet skal ut på uravstemning.