Grunnen til at rentefradraget blir mindre er at boliglånsrentene i snitt har sunket med mellom 0,5 – 1 prosentpoeng i løpet av 2015.

Når selvangivelsen for 2015 blir tilgjengelig for de fleste på torsdag, kan de med boliglån derfor få seg en liten overraskelse.

Liker du å holde deg oppdatert på næringslivet i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

3749 kroner i skattesmell

Et regnestykke forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB har gjort, viser at for en person som har et lån på to millioner kroner, vil han eller hun få 3749 kroner mindre i rentefradrag enn på forrige skatteoppgjør.

Sandmæl har tatt utgangspunkt i at gjennomsnittsrentene for et boliglån har sunket fra 3,6 prosent i 2014, til rundt 2,9 prosent i løpet av fjoråret og at lånet har en løpetid på 25 år.

- Hvis alle andre fradrag er helt like som i fjor, betyr det at denne personen kan få en skattesmell på 3749 kroner, kommenterer Sandmæl.

Mindre for kunder i Midt-Norge

Effekten de lavere rentene har på skatten din kommer selvsagt an på hvor stort lånet ditt er.

Privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN forteller at kunder i Midt-Norge generelt har lavere lån enn flere andre steder i landet. Boliglånskunder i vår region har ifølge ham boliglån som i snitt er på i underkant av 1,5 millioner kroner. Derfor blir ikke skattesmellen den helt store for de fleste.

- Derfor dreier seg maksimalt om et par tusen kroner i reduserte rentefradrag, sier Reite.

Mange åpner ikke selvangivelsen

Reite mener det for mange vil være mulig å hente inn bortfallet av rentefradrag gjennom å gå grundig gjennom selvangivelsen og sikre seg at alle andre fradrag man har rett på er med.

- At forhåndsutfyllingen av selvangivelsen har blitt mye bedre de siste årene har både positive og negative sider. Det er selvsagt tidsbesparende, men det fører også til at mange ikke sjekker selvangivelsen i det hele tatt. Dette holder på å bli et problem, sier Reite.

Han oppfordrer alle til å gå gjennom selvangivelsen for å sjekke hvilke fradrag man har rett på, og at tallene som er rapportert inn stemmer.

Sandmæl gjør det samme.

- Lurer man hva man kan få fradrag for, kan man benytte Skatteetatens fradragsveileder, sier hun.

Fradragsveilederen finner du her (ekstern side).

Lurer du på hva de viktigste endringene på denne selvangivelsen er? Da må du lese denne saken.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB har regnet ut at en person som har to millioner kroner i lån får ... kroner mindre i fradrag. Foto: NTB/SCANPIX
Privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN sier at de fleste lånene til kunder i Midt-Norge ligger på i underkant av 1,5 millioner kroner. Det betyr at den gjennomsnittlige effekten av de lavere gjeldsfradragene vil ligge på et par tusen kroner her. Foto: Nils H. Toldnes