Hvis det blir det streik stanser alt opp for Intra i Malvik

Vask- og sanitærprodusenten Intra frykter at de vil tape terreng til utenlandske konkurrenter hvis det blir streik mandag.

Intra på Malvik produserer kjøkkenvasker, servanter, sanitærprodukter og minikjøkken i rustfritt stål. 

Saken oppdateres.

- En eventuell streik vil få veldig stor betydning for oss. Vi opererer i et internasjonalt marked og jobber med å utvikle nye markeder. Vi er sårbare med tanke på leveringssituasjonen.

Det sier salgs- og markedsdirektør i Intra, Ingrid Johansen. Totalt vil 32 av 55 ansatte i Malvik-bedriften bli tatt ut i streik fra mandag morgen hvis meglingen mellom Fellesforbundet og arbeidsgiverne i Norsk Industri ikke kommer i havn i løpet av helga.

Liker du å holde deg oppdatert på næringslivet i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

LES OGSÅ: - Større risiko for streik enn at det ikke blir konflikt (PLUSS)

- Alt stopper opp

Johansen understreker at bedriften er opptatt av å følge spillereglene ved en eventuell streik, men håper i det lengste at partene kommer til enighet innen fristen som går ut natt til søndag.

Om det ikke skjer, vil så å si alt stoppe opp på Intra.

- Da får vi verken produsert noe eller sendt ut noe til kundene våre, forteller Johansen.

Gavepakke til konkurrenter

Intra har storparten av kundene sine i utlandet. Selskapet leverer kjøkkenvasker, servanter, sanitærprodukter og minikjøkken i rustfritt stål blant annet til byggeprosjekter i ulike europeiske land. Størst marked har selskapet i Sverige og Danmark, deretter kommer Tyskland. Nederland og Polen er også voksende markeder.

I alle disse landene konkurrerer de med bedrifter som ikke vil bli rammet av streik.

- Vi jobber i stor grad i et prosjektmarked i alle landene. Våre produkter er det behov for når man har kommet et stykke ut i byggeprosjektene. Da er timing utrolig viktig, ting må på plass for at det skal gå overens med andre frister i prosjektet. Det gjør oss ekstra sårbare, fordi det kan få stor betydning for prosjektet og også for oss på lengre sikt, sier Johansen.

- Så hvis kundene deres ser at dere ikke klarer å levere, velger de konkurrentene deres?

- Det er det vi frykter.

Brudd i forhandlingene

Det er nå tvungen megling mellom Fellesforbundet og arbeidsgiverne i Norsk Industri, etter at de ikke klarte å bli enige på egen hånd. Forhandlingene brøt sammen tidligere denne uka.

Blant stridstemaene er lønn, pensjon, regelverk for å hindre sosial dumping og tariffavtalene.

Hvis meglingen heller ikke fører i mål, vil totalt 26 000 arbeidere bli tatt ut i streik fra klokken 06.00 mandag morgen.

I Trøndelag vil 2000 arbeidere gå ut i streik. Her kan du lese hvilke trønderske bedrifter som blir rammet av en eventuell streik.

Salgs- og markedsdirektør i Intra, Ingrid Johansen, frykter konsekvensene av en eventuell streik. 

Salgs- og markedsdirektør i Intra, Ingrid Johansen, frykter konsekvensene av en eventuell streik. 

Lønnsoppgjøret
  • I år er det hovedoppgjør hvor det ikke bare forhandles om lønn, men også tariffavtalene skal revideres.
  • Privat sektor innleder lønnsoppgjøret, mens staten leder an i de etterfølgende forhandlingene i offentlig sektor.
  • LO har bestemt at oppgjøret skal være forbundsvist og at Fellesforbundet innleder.
  • Den økonomiske rammen som Fellesforbundet eventuelt blir enige med motparten Norsk Industri om, vil i tråd med frontfagsmodellen legge føringer for de andre oppgjørene i offentlig og privat sektor.
  • Frontfagsmodellen ble lansert i 1966 av daværende SSB-direktør Odd Aukrust. Hans doktrine var at norsk økonomi er avhengig av at lønnsveksten holdes innenfor rammene av hva industrien tåler.
  • NTB
På forsiden nå