- Ideen kom fra en dårlig vegetarrett

NTNU-gründere tildelt femti tusen kroner til å utvikle en app som finner hjemmelaget mat til deg i nærområdet.

– Ideen kom da vi satt på lesesalen og ble sultne. Det eneste vi fikk tak i var en dårlig og dyr vegetarrett fra kantinen, sier Magnus Tovsen(t.h.) i Grabster. Selskapet fikk med seg 50 000 kroner til videre utvikling av appen. 

Saken oppdateres.

På en lav scene i tredje etasje av det gamle fysikkbygget på NTNU Gløshaugen i Trondheim står en person. Eller to. Eller tre. Litt avhengig av hvilken av presentasjonene som foregår. Målet er uansett det samme. Å få sin del av den halve millionen Telenor nå ønsker å gi til entreprenører. Et annet fellestrekk er at alle presenterer digitale verktøy som skal løse et problem.

I bakgrunnen dukker nye lysbilder opp med stadig mer informasjon. Foran sitter fire personer med ørene på stilk og tar til seg presentasjonene med kritisk blikk. Bak dem igjen et tyvetalls studenter ved NTNU. De fleste av dem skal enten opp på scenen for å presentere sitt produkt, eller har allerede vært der.

Liker du å holde deg oppdatert på næringslivet i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

God mat

– Dette skal bli en slags Über (bildelingstjeneste, journ.anm.) for mat. Ideen kom da vi satt på lesesalen og ble sultne. Det eneste vi fikk tak i var en dårlig og dyr vegetarrett fra kantinen. Så da tenkte vi at det burde eksistert en app som viser hvor en kan få tak i god mat i nærområdet, sier Magnus Tovsen i Grabster fra scenen før de snurrer i gang en filmsnutt som viser hvordan systemet fungerer.

Ikke engang litt kluss med teknologien hindrer applausen når filmsnutten er over. Og underveis sitter latteren løst. Når presentasjonen er over kommer tilbakemeldingene. Og kritikken.

HØR MER: Grabster er tema i Adressa og Trondheims Techs egen podkast. Hør den her!

– Jeg prøvde appen i går, og da kom det en ungarer på døren min i regnværet med mat som han håpet hadde holdt seg varm nok, sier Morten Ansteensen, doktorgradskandidat tilknyttet Entreprenørskolen på NTNU, også han en del av panelet.

– Men jeg stiller spørsmål ved at dere tenker å utvide videre til Oslo. Der skjer det jo så mye annet nytt og annerledes. Hvorfor ikke Bergen? spør Jeanine Lilleng fra Telenor. Kritisk og konstruktiv. Grabster fikk med seg 50 000 kroner til videreutvikling av selskapet.

Samarbeid

– Vi har tidligere vært ganske tradisjonelle i måten vi har utviklet oss på, men ønsker nå å hente inn flere eksterne til å hjelpe oss. Derfor ønsker vi å være med på å bygge morgendagens tjenester, sier Johanna Staaf.

Hun er direktør for det de i Telenor kaller «new adventures», og er en av de fire i panelet. En av de fire som skal bestemme hvem det er som får innvilget hele eller deler av sine stipendsøknader. Og hvem som må ta en runde til med produktplanen sin og komme tilbake når den andre utdelingen finner sted i oktober.

Utdelingene er et samarbeid mellom Entreprenørskolen på NTNU og Telenor. I tillegg til pengene blir også de som får stipend tildelt mentorer fra Telenor.

Eksamenshjelp

– Dette er en app hvor en kan løse kjappe oppgaver om et tema som en slags eksamenshjelp. Akkurat nå har vi noen toppstudenter som jobber med å legge inn fakta i den, men målet er at det i fremtiden skal være brukerne selv som gjør det. En slags dugnad slik vi har sett fungere i for eksempel nettverk for koding av programvare tidligere.

Peder Klev fra Ace Education presenterer sitt produkt og viser frem tilbakemeldinger de har fått fra noen av dem som allerede har testet appen. «Ælske dokker!» står det på en av dem.

Fra salen kommer applausen når selve presentasjonen er over. Applaus får alle. Også på vei opp på scenen og på vei ned. Men selv om de som har prøvd det elsker det er panelet nok en gang kritiske og konstruktive.

– Hvordan har dere tenkt å kvalitetssikre det som legges inn av brukere? spør Lilleng.

De kritiske spørsmålene er noe av det gründerne får igjen for å være med på dette. ACE Education fikk i tillegg innvilget et stipend på 100000 kroner.

Ny runde

– Vi tror og håper at alle her verdsetter de tilbakemeldingene de får under denne presentasjonen. For er det noe vi ser et stort behov for blant entreprenører så er det tilbakemeldinger og mentorer, fortsetter Staaf.

De som står på scenen snakker selvsikkert, og med entusiasme. Noen har tydeligvis studert mimikken til politikere og næringslivstopper, andre virker til å ha lært seg et manus på rams. Atter andre snakker som om de forteller om produktet til en kompis. Men ingen av de fire andre selskapene får innvilget stipend. De siste 350000 kronene blir liggende i kassen til oktober.

Hør Adresseavisens kommentatorer på Podkast


Disse var med

Konkurransen om til sammen 500.000 kroner arrangeres av Telenor i samarbeid med Entreprenørskolen på NTNU og går over to finaler.

  • Ace: En mobilapp som skal gi eksamenshjelp gjennom korte quizer med spørsmål fra pensum. Utdrag fra pensum legges inn av brukerne.
  • Jodacare: En kommunikasjonsløsning som forteller pårørende om personer som for eksempel trenger hjemmehjelp har fått besøk eller mat. Kan også brukes til å gi hjelpetjenesten informasjon om personen de skal møte.
  • Grabster: En app som gir glade kokker anledning til å selge maten sin til personer i nærheten. Andre veien ment som et alternativ til kantinemat og andre ferdigløsninger.
  • Astronaut: En plattform som kobler høyt utdannede studenter med bedriftene og vedlikeholder relasjoner. Meningen er å lette screeningprosessen.
  • Soundsgood: En app som hjelper deg å lære nye språk, og da hovedsakelig hvordan forskjellige lyder uttales. Prioriterer lyder som er annerledes enn de brukerne har på morsmålet.
  • Mode: En app som gjennom sensorer forteller deg om du har drukket nok vann i løpet av dagen for å unngå dehydrering. Kan brukes innen alt fra toppidrett til eldreomsorg.
På forsiden nå