Norske pensjonister i utlandet fikk milliarder fra Nav

Nav betalte ut til sammen 6,8 milliarder kroner til personer bosatt i utlandet i fjor. De fleste av disse var norske pensjonister.

Ytelsesdirektør Kjersti Monland i Nav sendte 6,8 milliarder kroner til mottakere i utlandet i 2015.   Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Saken oppdateres.

I alt 83.609 personer i utlandet mottok Nav-penger i løpet av 2015.

– Personer bosatt i utlandet mottok 6,8 milliarder kroner fra Nav i 2015. Selv om det er mye penger, så utgjør det mindre enn 2 prosent av våre samlede utbetalinger i løpet av et år, sier ytelsesdirektør Kjersti Monland i Nav i en pressemelding.

1,5 mrd til uføre

I alt 1,7 prosent av de samlede utbetalingene fra Nav i 2015 gikk til personer bosatt i utlandet. Utenlandske statsborgere som ikke er bosatt i Norge, var mottakere av 0,6 prosent av utbetalingene.

LES OGSÅ: Hurtigruten på jobbjakt blant Britannia-ansatte

Over halvparten av utbetalingene, nesten 3,8 milliarder kroner, er alderspensjon. Deretter følger uføretrygd med over 1,5 milliarder i 2015. De fleste mottakerne i disse kategoriene er norske statsborgere.

Mest til Sverige

Mest penger utbetales til Sverige, med over 2,3 milliarder kroner. Videre kommer Spania, dit Nav overfører 797 millioner, hovedsakelig til norske mottakere. I alt 361 millioner kroner overføres til mottakere i Polen. Her er bare 11 prosent av utbetalingene til norske statsborgere.

LES OGSÅ:Seks tips til deg som skal søke høyere utdanning

Henholdsvis 177 og 46 millioner kroner ble utbetalt i dagpenger og kontantstøtte til utlandet. For dagpenger er 89 prosent av mottakerne utenlandske statsborgere og bare 7 prosent er kvinner. Forholdet for mottakere av kontantstøtte er at 85 prosent av mottakerne er utenlandske statsborgere og halvparten av overføringene skjer til Polen.

I 2014 betalte Nav ut 6,2 milliarder til utlandet.

På forsiden nå