Godt nytt for alle som skal på utenlandsferie

Sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum, er sikker på at oljeprisen har passert 50 dollar fatet før skoleferien er omme. Det er godt nytt for nordmenn på ferie til utlandet.

Oljeprisen er på vei opp. Det kan bety en sterkere krone frem mot sommerferien, som igjen betyr at du får mer kjøpekraft når du reiser til utlandet.  Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Saken oppdateres.

- Oljeprisen øker jevnt og trutt, når tror du vi ser at den bryter 50-dollargrensen pr. fat?

- Jeg tror det vil skje innen skolestart i august. Våre prognoser tilsier at den skal ytterligere opp og at prisen pr. fat vil være på rundt 70 dollar fatet om to år. Så det som skjer med prisen nå er godt i tråd med våre forventninger, sier sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum, til Aftenposten.no.

- Kan vi være sikre på at dette ikke bare et blaff, og at prisen faller som en stein igjen slik den har gjort før?

- Det faktum at oljeprisen har steget til tross for at det ikke ble noe vedtak om produksjonsfrys på helgens Doha-møte, er fra et norsk ståsted et veldig godt tegn. Det tyder på at det er mer fundamentale forhold, som tiltagende knapphet, som løfter prisen, og ikke spekulasjon. Så dette gir en større trygghet for at det er noe varig.

LES OGSÅ: Salget av taxfree-brennevin stuper

- Snakker vi om et trendbrudd?

- Her kan vi jo si at trenden allerede har snudd, siden bunnen for oljeprisen ble passert i januar–20. januar var prisen under 28 dollar pr. fat. Da var også usikkerheten, blant annet om vekstutsiktene for Kina, mye større enn nå.

- Sammen med økt oljepris får du sterkere krone. Godt nytt nå som mange står foran utenlandsferien?

- Ja, men det er viktig å være klar over at den svake kronen har vært til gavn for Norge. Det har hjulpet bedrifter som konkurrerer på eksportmarkedet, om oppdrag i Nordsjøen og om utenlandske turister som kommer til Norge. Den svake kronen har bidratt til sterkere vekst i utlendingers bruk av penger her i landet, og svakere vekst i nordmenns forbruk i utlandet. Når kronen nå styrker seg, får norske bedrifter mindre drahjelp. Samtidig har vi ment at dette nærmest var uunngåelig: Det ville vært urimelig å vente både høyere oljepris og fortsatt svak krone.

LES OGSÅ: Gudrun og familien tapte over 40 000 på ferieboligmareritt (PLUSS)

- Blir euroen og dollaren billigere?

- Ja, vi venter en kronestyrking gjennom året, men ikke så mye, er jeg redd. Skjønt, vi hadde en prognose på euroen i 9,20 kr i juli, men der er vi jo allerede.

- Hvordan vil det forhold at kronen styrke seg, påvirke rentepolitikken til Norges Bank?

- Isolert sett taler sterkere krone for lavere rente, siden kronestyrking gir svakere konkurransekraft og lavere aktivitet, og dertil senker prisveksten gjennom billigere import. Men om kronestyrkingen avspeiler høyere oljepris–som nå–er det ikke like opplagt at renten skal kuttes mer.

LES OGSÅ: Mange lavinntektsfamilier må droppe ferien

- Det kom intet nytt fra ESB om pengepolitikken, har «super Mario» nå brukt opp alle sine virkemidler for å få opp inflasjonen?

- Både nei og ja. Nei fordi renten fortsatt kan kuttes litt mer og fordi en institusjon som har en legal rett til å trykke penger, aldri vil være helt opprådd for virkemidler. Men ja fordi politikken med rekordlave renter og utstrakt pengetrykking møter økt motstand og skepsis.

- Kan renten falle ytterligere?

- Banker og pensjonskasser skvises. Det er derfor ikke åpenbart at svært lave sentralbankrenter omsettes i lavere lånerenter, og at dette igjen omsettes i økte investeringer, som ønsket. Det er flere forhold enn bare rentenivået som avgjør bedriftenes investeringer. I tillegg kan rekordlave renter fyre opp «bobler» i boligmarkedet og andre markeder.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast:


På forsiden nå