30 av totalt 105 faste ansatte ved Clarion-hotellet på Brattøra i Trondheim ble tatt ut i streik søndag morgen og har funnet seg til rette i gule vester utenfor hotellets inngang.

Hovedtillitsvalgt Ronny Johansen forteller at streikeviljen er sterk.

- Vi streiker for viktige ting. Det er et løft for lavtlønte, noe som gjelder oss alle, og bedre ubekvemstillegg. Vi streiker også for lokal forhandlingsrett. Vi ønsker å ha muligheten til å kunne forhandle direkte med hotellet, det er veldig viktig for oss, sier Johansen.

Nederst i artikkelen ser du hvilke bedrifter som er rammet av streiken.

- Betaler minstelønn

At hotellarbeiderne skal ha lokal forhandlingsrett ble et av hovedstridspunktene under forhandlingene mellom NHO Reiseliv og Fellesforbundet. Leder for Fellesforbundet hotell og restaurant i Sør-Trøndelag, Børge Ånesen, sier at dette er utrolig viktig for de ansatte.

- Det handler om at de ansatte ved hvert enkelt hotell skal kunne forhandle om lønn ut fra verdiene de skaper. De må få ta en større del i overskuddene ved hotellet, sier Ånesen.

Han bruker konferansehotellet på Brattøra som eksempel. Årsregnskapet for 2014 viser at hotellet fikk et driftsoverskud på 22,4 millioner kroner.

- Av de 22 millionene fikk ikke de ansatte noen ting ekstra ut over minstelønn fordi man ikke kunne drive reell lokal lønnsforhandling på drift. Og det ønsker vi at det skal være rom for i tariffavtalen, slik som i mange andre bransjer, sier Ånesen.

- De som jobber her har fortjent bedre enn de får, rett og slett?

- Du kan si det sånn. Hvis du tar ti prosent av overskuddet, er det på 2,2 millioner. Hadde man fordelt disse på 50-100 faste ansatte og fått en lokal lønn, ville det blitt et betydelig løft ut fra minstelønn som de allerede i dag ligger på. De ville blitt belønnet ut fra hvor robust hotellet er, sier Ånesen.

- Streiker så lenge det trengs

De ansatte ved hotellet på Brattøra har ingen problemer med å streike til de får det som de vil, skal vi tro de tillitsvalgte.

- Vi streiker så lenge som det trengs for å få gjennom kravene, sier Johansen.

Adresseavisen har forsøkt å få en kommentar fra hotelledelsen, men foreløpig ikke lykkes med det.

Flere hoteller stenger

Til tross for at de fleste i resepsjonen og alle nattevaktene er tatt ut i streik, holder hotellet på Brattøra åpent inntil videre.

Det er imidlertid ikke alle hoteller som klarer det. Blant annet vil Royal Garden, Scandic Solsiden og Nova hotell stenge i løpet av søndagen.

Utenfor førstnevnte hotell hadde blant andre Jan Roger Ulvang møtt opp som streikevakt.

- Vi har vanlig utsjekk og frokost til alle gjestene frem til klokken 12, da skal alle være utsjekket. Dette får hotellet til på grunn av at vi har en del uorganiserte som kan jobbe. De organiserte har gått ut i streik fra klokken 8 i dag. Etter utsjekkingen stenger hotellet, sier Ulvang, som er hovedtillitsvalgt ved Royal Garden.

Ikke alle gjestene varslet om stenging

Mens de ansatte og gjestene forlater Royal Garden, blir hotelldirektør Rune Nordstokke og en del av hans mellomledere igjen på hotellet søndag og mandag.

- Vi skal ivareta gjestene som drar nå først. Så må vi begynne å lukke og sikre de verdiene vi har. Deretter blir det i prinsippet jeg og lederteamet som blri her søndag og mandag for å bistå de som vi ikke har fått tak i. Fordi det er ikke alle vi har fått tak i av de utenlandske gjestene, og det er ikke sikkert de vet at det er streik, sier Nordstokke.

Han forteller at de som har bestilt hotellrom de neste dagene vil få muligheten til å overnatte ved andre hoteller i byen, blant annet på Radisson-hotellet på Værnes.

Vet ikke hva tapene blir

- Kan du si noe om hvor mye dere taper per streikedag?

- Akkurat i dag og i morgen har vi oppryddingsdager etter en lang blues, så da er ikke tapene de verste. Men har vi fullt hus og full konferanse så sier det seg selv at det blir ganske store summer. Men jeg kan ikke spekulere i noe tall, sier Nordstokke.

- De som står utenfor i gule vester sier at de tjener for dårlig, rett og slett. De vil forhandle lokalt med hvert enkelt hotell. Hva tenker du om det?

- Det vil jeg ikke kommentere. Vi har forhandlere som skal forhandle, sier Nordstokke.

Ronny Johansen, hovedtillitsvalgt ved Clarion-hotellet på Brattøra, var søndag morgen på plass som streikevakt utenfor hotellets inngang. Foto: Frank Lervik
Leder for Fellesforbundet hotell og restaurant i Sør-Trøndelag, Børge Ånesen, mener de hotellansatte bør få en større del av overskuddet hotellene produserer. Foto: Frank Lervik
Hotelldirektør Rune Nordstokke ved Royal Garden. Når hotellet stenger vil han og lederteamet bli igjen på hotellet, blant annet for å ta imot gjester som ikke har blitt varslet om streiken og stengingen. Foto: Frank Lervik
Streikevaktene på plass utenfor Royal Garden søndag morgen. Hotellet må stenge som følge av streiken. Foto: Frank Lervik
Hovedtillitsvalgt Jan Roger Ulvang ved Royal Garden tok den første streikevakten ved hotellet søndag morgen. Foto: Frank Lervik