Hele hotellstreiken i fare på grunn av Fellesforbundet-blings

Krise på pasienthotellet ved Haukeland i Bergen kan tvinge frem tvungen lønnsnemnd nesten før streiken kom i gang.

De streikende i Trondheim er mer enn klare til å sette makt bak kravet om lokal forhandlingsrett. Under streikemønstringen på Nova mandag trengte ikke Steinar Krogstad i Fellesforbundet å si mye for å oppildne tilhørerne. 

Saken oppdateres.

Over 300 streikende fra hoteller, restauranter og kantiner i Trondheim møtte mandag frem i kinosalen i Nova for å bli motivert til videre streik.

Motivasjonen var det ingenting i veien med og applausen satt løst da kampparolene ble dratt frem. Men det var også andre følelser til stede. En frykt blant de streikende for at streiken blir avblåst før de virkelig får lagt press på arbeidsgiverne.

LES OGSÅ: Hotellstreiken trappes opp

- Fare for liv og helse

Grunnen til frykten er at ansatte ved pasienthotellet på Haukeland sykehus i Bergen også er tatt ut i streik. Det betyr at pasienthotellet står i fare for å måtte stenge. Helse Bergen frykter at en stenging vil bety fare for liv og helse. Hvis regjeringen er enig i det, vil staten tre inn og tvinge partene til å bli enige gjennom en såkalt tvungen lønnsnemnd.

I så fall kan kravene om høyere minstelønn og bedre ulempetillegg bli kraftig svekket. Selve hovedstridspunktet, retten til å forhandle lokalt med arbeidsgiver, står i fare for å falle bort helt.

LES OGSÅ: Her krever de ansatte en større del av millionoverskuddet fra hotellet

- Vi blingset

For å motivere de streikende i Trondheim hadde nestleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet tatt turen til Trondheim. Han mener NHO reiseliv, Fellesforbundets motpart i forhandlingene, bruker trusselen om tvungen lønnsnemnd som en del av et spill.

- Vi må være så ærlige å si at vi blingset da vi tok ut de ansatte ved pasienthotellene i streik. Men vi har sagt til NHO at vi ordner en dispensasjon fra streiken for de ansatte ved disse hotellene. Vi har faktisk dispensasjonen klar. Men NHO nekter å søke om dispensasjon. De vil at dette skal gå til tvungen lønnsnemnd, slik at kravene våre ikke kommer gjennom, sa Krogstad til forsamlingen.

Overfor Adresseavisen utdyper han.

- Dette er en helt spesiell situasjon. Vanligvis når det er streik får vi inn søknader om dispensasjon fra bedrifter som ønsker å unngå å bli rammet av streik. Dette er første gang jeg opplever at arbeidsgiversiden nekter å søke om dispensasjon. Er det pasientenes beste de ønsker, bør de søke om dispensasjon, sier Krogstad.

LES OGSÅ: Her er rettighetene dine under streiken

- Uaktuelt å be om dispensasjon

For NHO er det uaktuelt å be om dispensasjon for å få de ansatte tilbake på jobb.

- Vårt syn er at Fellesforbundet med viten og vilje som har valgt å ta ut pasienthotellene, selv om de vet at pasientene blir rammet. Vi går ut fra at de vet hva de gjør, og da kan de ikke skylde på oss. De må ta ansvar for sine egne handlinger, sier direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, Jostein Hansen.

- Fellesforbundet sier at de gjorde en feil da de tok ut de ansatte ved pasienthotellene. De mener også at hvis dere tenker på pasientenes beste, så bør dere søke om dispensasjon?

- Vi har et helsevesen som tar seg av dette, så pasientene tror jeg klarer seg. Det vil være snakk om liv her. Men noen forskyvninger blir det og i dagens samfunn blir tredjepart alltid rammet i slike konflikter, sier Hansen.

- Kan holde åpent i ett døgn

Da streiken ble kjent i helga, var beskjeden fra pasienthotellet i Bergen at det kunne holde åpent frem til klokken 12 mandag. Deretter måtte det stenge. I løpet av mandagen har sykehusledelsen imidlertid snudd alle steiner, og kommet opp med en høyst midlertidig løsning.

De har funnet en måte å holde en del av rommene hvor det ligger pasienter åpne. Men servicen er sterkt redusert. Så redusert faktisk, at de ikke har kapasitet til å gjøre rent på rommene.

- Dette er en høyst midlertidig løsning frem til partene blir enige. Vi har et perspektiv på ett døgn, deretter kan vi ikke holde åpent mer. Så jeg håper partene blir enige så raskt som mulig, sier Askjell Utaker, divisjonsdirektør i Helse Bergen til Adresseavisen mandag ettermiddag.

- Ville vært trist

Den som først reiste spørsmålet om tvungen lønnsnemnd under streikemønstringen på Nova mandag, var Laila Loughzad (45). Hun er servitør på Scandic Bakklandet og er klar for å kjempe for kravene Fellesforbundet har lagt frem.

- Lønna står ikke til jobben vi gjør, spesielt ikke tilleggene. Jeg får et par kroner tillegg for både kveld og helg. Det er en veldig viktig sak for oss, og det ville vært veldig trist om forholdene ved pasienthotellene ødelegger for oss alle, sier hun.

LES OGSÅ: Nå må du kanskje smøre matpakke til jobb

- Vi blingset da vi tok ut arbeiderne ved pasienthotellene i streiken. Det sier Steinar Krogstad, nestleder i Fellesforbundet. 

- Vi blingset da vi tok ut arbeiderne ved pasienthotellene i streiken. Det sier Steinar Krogstad, nestleder i Fellesforbundet. 

Laila Loughzal (45) jobber som servitør og i resepsjonen på Scandic Bakklandet. Hun forteller at hun elsker jobben sin, men synes ulempetilleggene de ansatte får er altfor lave. 

Laila Loughzal (45) jobber som servitør og i resepsjonen på Scandic Bakklandet. Hun forteller at hun elsker jobben sin, men synes ulempetilleggene de ansatte får er altfor lave. 

På forsiden nå