Hedret for god design

Protex fra Trondheim og Ålen lager superklær til havs og Metsä Tissue har med hjelp av designere fra Trondheim og Levanger laget papirholdere for svaksynte. Nå har begge fått Merket for god design.

Blindeskrift: Dispenserene har knapper med blindeskrift som forteller blinde og svaksynte at de må trykke inn en knapp og hvor de skal trykke. 

Saken oppdateres.

Onsdag ettermiddag mottok begge de trønderske bedriftene den prestisjefylte designutmerkelsen Merket for god design på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) i Oslo.

Protex har utviklet sportstøyinspirerte arbeidsklær for havbruksnæringen, mens Metsä Tissue har med hjelp av designbyråene EGGS Trondheim og Minoko i Levanger laget dispensere som er tilpasset alle brukergrupper.

– Sikkerhet og tilgjengelig kjennetegner begge de to prosjektene. I begge prosjektene har testing og brukererfaringer spilt en sentral rolle, noe som er svært positivt. Dispenserserien fra Metsä Tissue viser bred forståelse for ulike brukeres behov, og fremstår som et vellykket eksempel på universell utforming. I Protex' tilfelle har også samarbeid med forskere ved SINTEF Teknologi og Samfunn vært avgjørende, sier Thea Mehl, prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter.

Sportsinspirerte klær for havbruk

Arbeidsklær for fiske og fiskeoppdrett har lenge vært tunge og upraktiske. Protex ønsket å gjøre noe med dette. Resultatet ble kolleksjonen Ragnarok, som er inspirert av lett, teknisk sportstøy.

– Samarbeidet med produktdesignerne Tore Christian Storholmen og Ole Petter Næsgaard i SINTEF Teknologi og Samfunn har fungert godt. Vi har vært gjennom et internt kompetanseløft i Protex, og det har vært både lærerikt og spennende, sier Jens Christian Hernes, styreleder i Protex AS i en pressemelding.

Målet har vært å utvikle produkter som er tilpasset fremtidens arbeidssituasjon i oppdrettsnæringen.

– Design ble en viktig del av prosjektet. Vi så tidlig at funksjon og design må harmonere og spille hverandre gode hvis kolleksjonen skal ivareta brukernes behov og skille seg ut i mengden. Klærne skal være profesjonelle samtidig som det skal være tøft å gå med dem, sier Hernes.

LES MER: Hoftebeskytter fra Ålen hedret for sporty design.

Papirholdere for blinde og funksjonshemmede

Hvordan kan blinde og svaksynte på enklest mulig måte ta i bruk toaletter i offentlige bygninger? Hvordan får de tørket hendene?

Metsä Tissue har i samarbeid med EGGS Design og Minoko Design i Levanger utviklet Katrin Inclusive Dispensers, som er en serie med dispensere for tørkepapir.

– Serien er utviklet for det profesjonelle markedet, noe som betyr at produktene blir brukt av den bredest tenkelige gruppen brukere. Tilnærmingen måtte følgelig være inklusiv. Research i samspill med sluttbrukere og kunder over hele Europa, inkludert Helsedirektoratet i Norge, ga innsikt i hvilke utfordringer ulike brukere møter når de bruker våre produkter, sier Henrik Runshaug, teknologiingeniør og industridesigner i Metsä Tissue.

De prisbelønte dispenserene har et enkelt og ryddig uttrykk. Å bruke dispenseren og fylle på papir er svært enkelt, og kontrastfargene svart og hvit er brukt for å gjøre det enklere for svaksynte å bruke dem. Dispenserene har også med knapper med blindeskrift som forteller blinde og svaksynte at de må trykke inn en knapp og hvor de skal trykke.

På forsiden nå