Her fikk de ansatte nesten en månedslønn i bonus

Industriarbeidere mot strømmen: Fikk nesten en månedslønn i bonus.

Fikk bonus: De ansatte evd Hydro Sunndal fikk nesten månedslønn i bonus for de gode resultatene i 2015. Også 2016 starter brukbart for alu-kjempen. 

Saken oppdateres.

Aluminiumskjempen på Sunndalsøra, Hydro Aluminium, fikk et kjempeår i 2015. Det gir klinkende mynt på kontoen for de ansatte, som nylig fikk 89,4% av en månedslønn. For en vanlig industriarbeidet gir deg over 30 000 kroner brutto. Bonusen ble utbetalt etter at Hydro Sunndal leverte et overskudd på over 1,5 milliarder kroner i fjor.

LES OGSÅ: Rekordmange søkere til Hydro

LES OGSÅ: Gikk 1,5 milliarder i overskudd

Onsdag la Hydro Sunndal fram et overskudd på 218 millioner kroner før renter og skatt for årets tre første måneder.

- Prisene på aluminium var noe lavere i første kvartal enn i fjerde kvartal i fjor, men hovedsakelig på grunn av litt høyere produksjonsvolum og svakere krone mot dollar, leverer vi et resultat som er på samme nivå som forrige kvartal, sier fabrikksjef Eivind Mikalsen i en pressemelding.

Overproduksjon

På verdensbasis forventer Hydro at produksjon og etterspørsel etter aluminium vil være omtrent i balanse i 2016, men at kinesisk eksport fortsatt vil sette press på prisene i vestlige markeder.

- Det er fortsatt slik at kineserne produserer mer aluminium enn de selv har behov for, og dette har bidratt til lavere priser også i de markedene vi leverer til, sier Mikalsen. På grunn av utfordrende markedsforhold lanserte Hydro i desember planer om å forbedre kostnadsposisjonen til selskapet med 2,9 milliarder kroner innen utgangen av 2019. Fabrikksjefen mener det er viktig at også Hydro Sunndal bidrar med forbedringer for at dette målet skal nås.

- Konkurransen blir stadig tøffere, og derfor må vi fortsatt forbedre oss. Men dette er ikke noe nytt for oss, så her gjelder det å fortsette det målrettede arbeidet vi har holdt på med i mange år, sier Mikalsen.

LES OGSÅ: Biljukset kan styrke alu-industrien (Pluss)

LES OGSÅ: Slipper ut 520 000 tonn Co2

Viktig teknologipilot

I februar besluttet Hydro å bygge en pilot for verdens mest klima- og energieffektive produksjon av aluminium, på Karmøy i Rogaland. Piloten skal stå ferdig i andre halvår neste år, med en prislapp på 4,3 milliarder kroner. Enova støtter prosjektet med omtrent 1,6 milliarder kroner.

- Teknologipiloten på Karmøy er viktig også for oss i Sunndal, blant annet fordi flere av teknologielementene som testes også vil kunne implementeres ved vårt verk i fremtiden, sier Mikalsen.

Vil bruke vindkraft

I løpet av første kvartal inngikk Hydro nye kraftkontrakter med selskapene som står bak den planlagte vindkraftparken på Fosen, og vil etter det selskapet kjenner til være det første i verden som bruker fornybar vindkraft til aluminiumproduksjon.

- Med både vannkraft og vindkraft i kraftmiksen er dette med på å sikre at aluminium fra de norske verkene er det grønneste metallet i verden, sier Mikalsen.

På forsiden nå