- Utrolig gøy, sier Marina Santos Haugen om kåringen. Hun takker medstudent Johannes Jacobsen og de andre i teknologiselskapet Orbit som hun mener er veldig viktig for å ha vunnet prisen.

De har laget en robot for sportsnyheter som NTB har tatt i bruk fra og med denne fotballsesongen. Journalistroboten kan, idet dommeren blåser av kampen, på sekunder forfatte et referat som forteller hvem som vant, hva stillingen ble, hvem som scoret mål, hva det betyr for tabellen og opprykk.

Premien er sommerjobb i DNB

Marina Santos Haugen er student ved Entreprenørskolen ved NTNU. Tidligere i år ble hun plukket ut som en av åtte unge gründere for å gi råd til kommunalministeren om hvordan vi skal få bedre byer og distrikter å leve i.

Det er analyseselskapet Universum som kårer «Årets digitale innovatør» som en av prisene i «Årets student». Halvor Lande i DNB delte ut prisen, og premien er sommerjobb i DNB gjennom ordningen internship der hun får jobbe sammen med DNBs eksperter.

I begrunnelsen for kåringen skriver juryen: «Årets digitale innovatør jobber med noe nytt og innovativt i dagens digitale verden. Kandidaten har en sterk lidenskap for teknologi og mennesker. Kandidaten viser god digital kompetanse og forståelse, samt evne til å omsette sin digitale kompetanse til forretning. Engasjement og interesse for innovative løsninger er meget tydelig med imponerende resultater.»

Verktøy for økonomijournalister

- Jeg syns det er helt fantastisk å vinne denne kåringen og bli satt pris på for det jeg brenner for, entreprenørskap og teknologi, sier Marina Santos Haugen. Hun gleder seg til å være hos DNB i sommer og tror hun har mye å lære av ekspertene der. I DNB skal hun jobbe med noe som er relatert til Orbit. Hun regner også med at kåringen gir henne og Orbit større troverdighet og gjør selskapet mer troverdig.

- Vi utvikler nå et verktøy for økonomijournalister. Derfor er det ekstra interessant å få jobbe sammen med DNB, sier Marina Santos Haugen.

- Mange journalister har ikke økonomiutdanning og trenger hjelp til å forstå økonomien i bedriftene i deres lokalmiljø. Vi lager et verktøy som øker kvaliteten på sakene, sier hun.

De er i idéfasen for økonomiverktøyet, men tenker seg at det kan være nyttig både for lokalaviser, regionaviser og riksmedier. De ser for seg at mediehusene kan abonnere på ulike moduler som nyhetsvarsel for aksjekursen i for eksempel ti bestemte selskap, eller den økonomiske utviklingen i bedriftene i lokalmiljøet.

Trønder-Avisa kan bli første mediehus som prøver ut det nye verktøyet for økonomi. Det kan skje allerede over sommeren i år.

Årets studentprosjekt er matapp fra NTNU

I samme kåring vant andre NTNU-studenter fra Entrepenørskolen «Årets studentprosjekt» for matprosjektet Grabster. De har laget en app for å formidle hjemmelaget mat. Her kan folk som lager mat, fortelle hva de kan lage, når det er ferdig og hvor det kan hentes.