Oljefondets forvaltere kan få bonus på 200 prosent

Forvaltere i oljefondet kan få en bonus på opp til 200 prosent av lønnen.

Forvaltere i oljefondet kan få en bonus på opp til 200 prosent av lønnen. Her fondets administrerende direktør Yngve Slyngstad.   Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Forvalterne som plasserer pengene får bonus hvis de gjør det bra. Interne dokumenter Dagens Næringsliv har tilgang til viser at de «kan ha prestasjonslønnsavtaler for ansatte med maksimal årlig variabel godtgjørelse på inntil 200 prosent av den faste godtgjørelsen».

Oljefondet tok selv opp bonusordningen med hovedstyret i Norges Bank etter at nye EU-regler fra 2015 anbefalte bonustak på 100 prosent av den faste godtgjørelsen.

«Kun ansatte innenfor investeringsavdelingene vil kunne ha prestasjonslønnsavtaler med variabel godtgjørelse ut over 100 prosent av den faste godtgjørelsen. For 2015 kan slike avtaler gis til inntil 100 ansatte», fremgår det av styrets protokoll.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Marthe Skaar i Norges Bank Investment Management kunne enkelte av fondets forvaltere ha en øvre ramme på 300 prosent før endringen.

– Dette er alarmerende. Jeg er kritisk og synes også det er uheldig at fondet ligger så langt over de europeiske retningslinjene. Vi vil kreve svar av finansminister Siv Jensen i høringen og forventer at hun tar saken, sier Torstein Tvedt Solberg (Ap) i Stortingets finanskomité.

Fredag er det høring komiteen i forbindelse med den siste stortingsmeldingen om oljefondet. 

På forsiden nå