Dagligvarekjeden lanserer forslaget i et brev til Kulturdepartementet, og mener det kan bidra til å løse opp en fastlåst situasjon rundt spørsmålet om søndagshandel. Regjeringen har lagt sitt forslag om å tillate full søndagshandel på is, men statssekretær Bård Folke Fredriksen sier til Aftenposten at de vil vurdere Remas nye forslag, skriver Aftenposten.no.

Rema mener at deres forslag om en mellomløsning kan fungere som et kompromiss, siden det ikke ser ut til å være flertall i Stortinget for å tillate søndagsåpent for alle bransjer.

Statssekretær Fredriksen sier regjeringen nå vil vurdere hvordan saken skal følges opp videre:

- Regjeringen har hatt på høring forslag til lovendring som kunne ha gitt større fleksibilitet og mindre konkurransevridning mellom ulike typer utsalgssteder. Det forslaget får derimot ikke flertall. På bakgrunn av høringsuttalelsene ser vi på om det er andre forslag til forbedringer som kan oppnå flertall, sier han.

Over 500 søndagsbutikker

Rema minner om at søndagshandelen allerede er stor:

- Det har ingen hensikt lenger å diskutere om vi er for eller imot søndagshandel. Det er nærmere 550 søndagsåpne butikker i dag og tallet vokser fort. Problemet er at det skjer med et lovverk som vi mener er uegnet til å regulere det som er blitt en stor handledag. Vårt ønske er likebehandling av dagligvarebutikker - uansett størrelse, sier direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Rema 1000, Mette Fossum Beyer til Aftenposten.

Rema ber derfor regjeringen om å utrede helligdagsloven på nytt. Den forbyr matbutikker på over 100 kvadratmeter å holde åpent på søndager. Kjeden mener at en generell lov som gjør det mulig for dagligvarebutikker over 100 kvadratmeter å holde åpent alle ukens dager bør avløse dagens regelverk.

Rema:- Brustadbua står for fall

- Det er vel på tide å innse at Brustad-bua står for fall. Vi har jo hatt søndagsåpne butikker i 18 år. Og det store antall søndagsåpne butikker tyder på at folk ønsker å handle på søndag. Med netthandel som har sin beste dag på søndag, skapes nye vaner og nye forventninger om tilgjengelighet, og da må vi som virksomhet møte kundenes behov. Jeg er redd vi nå går baklengs inn i fremtiden hvis vi tror at Brustad-bua er fremtidens butikk. Det blir nesten på samme måte som å forsøke å stoppe Uber og Airbnb, sier Fossum Beyer.

Hun mener at en slik lov vil være enkel å håndtere.

- Det vil gjøre det mulig for alle butikker, som finner det lønnsomt og konkurransemessig interessant, å holde åpent. Så slipper vi all strid om hvor mange kvadratmeter søndagsbutikkene faktisk er, om det er eller løse vegger eller ikke. Ved å ha et ensartet regelverk der det åpnes for alle, blir det markedet og kundene som til syvende og sist bestemmer om de vil handle på søndag eller ikke, mener Fossum Beyer.

- Kundene vil handle på søndag

Inntil nå har søndagshandelen vært dominert av butikker som tilhørte Norgesgruppen, og spesielt Joker-kjeden. De siste månedene har Rema kommet mer på banen og har nå rundt 45 butikker med åpent på søndag.

Remas inntog har skapt bråk fordi kjeden åpner sine butikker med kun sperrebånd som begrenser høyest tillatte areal. Dessuten har Rema tillatt sine ansatte å hente varer fra resten av butikken til de kunder som ikke finner varen innenfor sperrebåndet.

- Vi ser at stadig flere kunder ønsker å handle på søndager, og at våre konkurrenter tar en større del av omsetningen på disse dagene. Vi mener våre konkurrenter, og da særlig Norgesgruppen, har brutt reglementet bevisst. Nå blir vi beskyldt for det samme. Denne tautrekkingen anser jeg ikke for å være veldig fruktbar. Da er det bedre å få regler som er enkle å følge og som gir helt like konkurransevilkår, sier administrerende direktør i Rema Franchise, Jan Frode Johansen.

Overraskende populært

Søndagssatsingen har ifølge Rema gitt overraskende høy omsetning for de kjøpmennene som har valgt å være med til nå:

- Derfor kommer det flere, det kan jeg garantere. Vår erfaring har vært overveldende positiv. Vi åpnet fere butikker så å si uten markedsføring, og trafikken har vært enorm. Parkeringsplassene har vært fullstappede, sier Johansen.

Han mener det er grunn til å stille spørsmål ved de mange undersøkelsene som har vist at det er et flertall i befolkningen mot søndagsåpne butikker.

- Nei, sier konkurrentene

Både Coop og Norgesgruppen, som eier kjedene Kiwi, Meny, Spar og Joker, er fremdeles i mot søndagsåpne butikker, også etter at Rema ber om en lovendring for å holde dagligvarebutikker åpne på helligdagene.

Alle kjedene har gjennom sine arbeidsgiverorganisasjoner bedt om et hastemøte for å oppklare den kaotiske situasjonen som har oppstått. Norgesgruppen sier til Aftenposten at dersom ingen tar tak i situasjonen, frykter de at hele bransjen kommer til å bryte loven.

- Vår holdning er at vi ikke skal bryte loven. Punktum, sier direktør for næringspolitikk og samfunnskontakt Bård Gultvedt til Aftenposten.

- At Rema vil ha en ny lov, er helt legitimt, og vi respekter at vi har ulike synspunkter. Det er at man begår bevisste lovbrudd for å endre loven, vi reagerer på, sier Gultvedt.

Taper omsetning

I dag ser kjøpmenn i Coop og Norgesgruppens systemer at Rema-   butikker ved siden av dem holder åpne på søndager, mens de selv holder stengt.

Mens Rema får sin del av søndagshandelen, merker de som holder stengt søndager en nedgang i omsetningen.

- Flere av våre kjøpmenn melder om nedgang i omsetningen lørdag og mandag. Butikksjef Christier Pedersen i Bergen sentrum hadde mer enn ti prosent nedgang mandag 25. april i forhold til forrige mandag. Det har aldri skjedd før og han er fortvilet, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop.