Kulturministeren kalte fredag inn alle dagligvarekjedene for å avklare hvordan de skal forholde seg til loven rundt de søndagsåpne butikkene skriver Aftenposten.

Rema 1000s representant, kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer, strålte da hun kom ut i etterkant.

– Vi har fått positive signaler om at kulturministeren ønsker å se på loven på nytt, sier hun.

Rema trosser ministeren

På spørsmål om det betyr at de kommer til å stenge sine butikker førstkommende søndag, var svaret krystallklart:

– Nei. Vi holder åpnet. Det gjør vi helt til vi ser våre konkurrenter gjør noe med sine, og ikke bare prater, sier Beyer.

Coop-sjefen Geir Inge Stokke sto i bakgrunnen og ristet på hodet:

– Jeg hører hva Beyer sier og lurer på om vi var på samme møte. Ministeren var krystallklar. Hun sjekket at alle hadde forstått loven og fikk det bekreftet. Deretter sa hun tydelig at hun forventet at alle respekterte loven, sier Stokke.

Mye av kritikken har gått på Norgesgruppens butikker. De har nå sagt til ministeren at de gjør det de kan for å rydde opp.

– Det betyr at vi stengte syv av våre Jokerbutikker i går. Samtidig jobber vi intenst med de andre butikkene og vi lover å rydde opp. Det forsikret jeg ministeren og jeg hørte ikke Rema si det samme, sier Korneliussen.

Kranglet hele vinteren

I hele vinter og vår har de tre kjedene kranglet om hvordan reglene skal tolkes, og hvilke butikker som har rett til å holde åpent på søndager.

Det var bakgrunnen for at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) kalte inn alle aktørene for å snakke med dem om de søndagsåpne butikkene og hvordan lovverket overholdes.

På møtet stilte toppsjefene fra Coop og Norgesgruppen, Geir Inge Stokke og Tommy Korneliussen.

Rema stilte med sin kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer og leder for franchisebutikkene Jan Frode Johansen.

I tillegg var Handel og Kontor, Virke, NHO Handel og Samfo innkalt til møtet som fant sted klokken tolv i Kulturdepartemenet.

Krangler med lasermåler

Rema har selv gått rundt med lasermåler og målt opp konkurrentenes butikker, og de endte opp med å anmelde 120 butikker for ulovlig søndagsåpent. Senere henla politiet sakene.

Etter politianmeldelsen har Rema fortsatt å måle butikker og melde fra om det de mener er lovbrudd. Samtidig har Norgesgruppen, Coop, Virke og Handel og Kontor samarbeidet og kommet frem til en felles søndagsplakat om hvordan de skal tolke regelverket. Denne ville ikke Rema være med på.

Rema åpner stadig flere

I stedet har de besluttet å holde sine egne butikker åpent. Så langt har de åpnet 45 butikker på søndager, og de planlegger å åpne flere så fort det lar seg gjøre.

Loven sier at de søndagsåpne butikkene skal ha fastmonterte vegger og egen inngang. Remas søndagsåpne butikker har sperret av 100 kvadratmeter med sperrebånd, og ansatte står på baksiden av sperrebåndet og tilbyr seg å hente varer fra området som er sperret av.

Da Aftenposten spurte Rema 1000 om de kom til å fortsette med lovbruddene og fortsatt holde sine butikker åpne på søndager, svarte de slik:

–Ja, vi kommer til å fortsette å tolke lovverket på samme måte som våre konkurrenter i alle år har tolket det.

Hun sier at de ikke har noen tro på at Norgesgruppen har kjøpmennene med seg på opprydningen.

Mette Fossum Beyer, kommunikasjonsdirektør i Rema 1000.