17.-maisendingen i fare om NRK ikke blir enige med journalistene

Blir ikke NRK enige med journalistene og øvrige fagorganiserte i onsdagens megling, kan streik i statskanalen ramme både Eurovisjonen, fotball-EM og 17. mai-sendingen.

Pål Plassen, Marte Stokstad, Nadia Hasnaoui og Anne Rimmen skal lede årets 17. mai-sending på NRK - hvis det ikke blir streik.   Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

1710 journalister og rundt 700 produsenter, ingeniører og andre NRK-ansatte går ut i streik i løpet av torsdag 12. mai dersom partene meglingen hos Riksmekleren ikke fører frem.

- Blir det streik vil ikke våre journalister på jobb 17. mai, så skal NRK sende da, må Thor Gjermund Eriksen (Kringkastingssjefen journ.anm) ut og jobbe, sier klubbleder og forhandlingsleder i NRKJ, Richard Aune.

Les også: TV-strid kan gi svarte skjermer under fotball-EM

Uten kommentar

14. mai er det Eurovisjon-finale i Stockholm. SVT står for produksjonen, men sendingen vil gå uten norske kommentarer dersom det blir streik. NRKs kamper under fotball-EM vil kunne lide samme skjebne, og fra Slottsplassen og ellers rundt om i landet kan det bli en stille, om i det hele tatt noen, sending 17. mai.

NRKJ brøt forhandlingen med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter 23. april. Journalistene og øvrige fagforeninger i NRK krever blant annet utjevning av lønn internt i statskanalen.

Les også: Bekymringsbrev til NRK-ledelsen

Les også: Ja til sameflagg fra Eurovision

148 på Tyholt

- Vi har flere viktige krav, men sentralt er kampen mot urimelige og uforståelige lønnsforskjeller innad i NRK. Vi krever 1000 kroner per journalist for å rette opp og gi oppgjøret en sosial profil. I tillegg krever vi at det ordnes opp i bruken av vikarer som har en klar tendens av «bruk og kast» og er både urimelig og ulovlig, sier Aune.

148 av journalistene det forhandles for, hører til på Tyholt i Trondheim, inkludert klubben i NRK P3.

Klubbleder Grete Thobroe ved NRK på Tyholt i Trondheim er klar til streik dersom det blir nødvendig.

- Vi er forberedt på at meglingen kan gå ut over fristen midnatt og at, blir det streik, skal vi legge ned arbeidet i løpet av torsdagen. Vi krever en sosial profil på oppgjøret for å rette opp uforståelige og urimelige lønnsforskjeller innad i NRK. Dette er en utvikling innad i NRK som har fått utfolde seg over flere år som er helt uforståelig, sier hun.

Les også: NRK vil endre nattsendingene

- Håper på enighet

Forhandlingleder Olav Nyhus for NRK vil ikke kommentere tema det skal forhandles om i meglingen onsdag, ei heller påstanden om ulovlig vikarbruk.

- Det ble brudd mellom partene fordi det var stor avstand. Nå forbereder vi oss på meglingen og har selvsagt et ønske og et håp om å komme til enighet, sier Nyhus, direktør juridisk avdeling i NRK.

TV2 i fotball-forhandlinger

Samtidig som NRK og NRKJ møtes til megling, spøker det også for blant annet TV2s sendinger fra fotball-EM, melder NTB. Kanalen er uenig med Telenor om hvor mye Telenor skal betale for å distribuere TV2s kanaler. Dagens avtale utløper 1. juni.

Forhandlingene pågår, men ifølge Kampanjebeskrives tonen som tøff. Uten enighet blir 2,5 millioner TV2-seere rammet. Det vil i så fall skje rett før fotball-EM sparkes i gang 10. juni.

NRKJ-leder Richard Aune 
    
      (Foto: NRK)

NRKJ-leder Richard Aune  Foto: NRK

Direktør juridisk avdeling NRK, Olav Nyhus leder forhandlingsutvalget. 
    
      (Foto: Foto: Ole Kaland/NRK)

Direktør juridisk avdeling NRK, Olav Nyhus leder forhandlingsutvalget.  Foto: Foto: Ole Kaland/NRK

På forsiden nå