Lakseoppdrettsselskapet opplyser i en børsmelding fredag formiddag at søknaden om å sette ut triploid laks i Nord-Norge er avslått.

Triploid laks er laks som er sterilisert.

- Vi vil klage på vedtaket fra Mattilsynets Region Nord, og vi håper på en rask avklaring hos Nærings- og fiskeridepartementet, sier Norway Royal Salmons konsernsjef Charles Høstlund til Adresseavisen, og henviser utover det til børsmeldingen.

Stort vekstpotensial

Selskapet ble i 2014 tildelt ni konsesjoner hvor de skulle sette ut sterilisert laks. For å gjøre dette til en realitet, måtte selskapet imidlertid ha en dispensasjon fra akvakulturforskriften, som forvaltes av Mattilsynet.

Denne dispensasjonen har de nå fått beskjed om at de ikke får, ifølge børsmeldingen. Det betyr at selskapet ikke kan begynne å sette ut steril laks i år.

For Norway Royal Salmon (NRS) er dette dårlige nyheter. Selskapet har tidligere uttalt at sterilisert laks kunne gi dem en vekst på hele 40 prosent.

Da selskapet tidligere i år meldte at det kunne bli problemer å få godkjenning til produksjonen av steril laks, falt verdien på selskapet med 300 millioner kroner.

Vil klage på vedtaket

I børsmeldingen varsler selskapet at de vil klage på avgjørelsen.

- NRS vil klage på Mattilsynets avslag til Nærings- og fiskeridepartementet. NRS komme tilbake med mer informasjon når svar på anken foreligger, skriver selskapet i børsmeldingen.

På sine nettsider opplyser Mattilsynet at søknadene fra NRS og Nord Senja Laks var begrunnet i å skaffe dokumentasjon på at produksjon av triploid laks er velferdsmessig forsvarlig.

Ifølge Mattilsynet finnes det ikke slik dokumentasjon i dag, og derfor pågår det allerede en rekke forsøk.

- Vår vurdering er at det av fiskevelferdsmessige årsaker ikke er behov for ytterligere utsett utover de pågående forsøkene med produksjon av triploid laks. Vi har vektlagt erfaringer og dokumentasjon fra tidligere produksjon av triploid laks i avslagene, sier Arnt Inge Berget, avdelingssjef for Mattilsynets avdeling Salten, i meldingen.

- Opp til aktørene

Til Adresseavisen sier Berget at det blir opp til aktørene å gå god nok erfaring og dokumentasjon på denne typen oppdrett, og at de kan derfor ikke kan si når det kan bli aktuelt å gi en slik dispensasjon.

Det var en faggruppe utgått fra Fiskeridirektoratet som tildelte NRS ni såkalte grønne konsesjoner i Nord-Norge, der selskapet forpliktet seg til å bruke triploid laks.

På spørsmål om Mattilsynet er uenig i at det var riktig å gi kommersielle tillatelser til oppdrett av denne typen fisk, svarer Berget:

- Vi har forholdt oss til vår rolle, og den er knyttet til vurdering av fiskevelferd. Det skal vurderes uavhengig av de grønne konsesjonene, sier han.