Summen ligger 2.700 kroner lavere enn planen før sommerferien i 2015.

– At vi skal bruke 14,5 prosent mindre på årets ferie overrasker meg ikke. Vi er inne i en usikker økonomisk periode som gjør at mange holder mer igjen på pengebruken, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til NTB.

Tallene er hentet fra Forbrukerbarometeret for april, gjennomført av Ipsos AS for DNB.

En av fem, den høyeste andelen på ti år, skal ikke på ferie i det hele tatt i 2016. Andelen som skal feriere både i Norge og utlandet er også på sitt laveste siden 2006, bare 22 prosent skal det. Det er ned fra 35 prosent i fjor.

Pass på krona

Utenlandsferiene er de som krever høyest budsjett, nesten 29.000 kroner i snitt per husstand. Men vi er blitt mer prisbevisste: Nærmere 60 prosent sier at det er viktig at det er billig å spise, drikke, bo og handle der vi skal. Så gjelder det å huske på at det har blitt dyrere å reise utenlands på grunn av svakere krone.

– Ser man på valutakursene nå sammenlignet med for ett år siden, har kronen svekket seg betraktelig mot visse valutaer i en rekke land. Har du planer om å tilbringe sommeren på hvite sandstrender litt nærmere ekvator, må du regne med at både mat, drikke og losji koster mer. Det er verdt å tenke på, før du bestiller flybilletter, sier Sandmæl.

Kursen på euro, svenske kroner og kroatiske kuna ligger 11-13 prosent høyere enn i fjor. Japanske yen koster 20 prosent mer enn for ett år siden.

– Skal du få mer for pengene bør du reise til et «billig» land. Er det billigere å feriere i et land kan det være verdt å betale mer for flybillettene.

Om du reiser så langt som til Brasil, Mexico eller Sør-Afrika, kan oppholdet bli langt rimeligere enn i fjor. Sørafrikanske rand har for eksempel svekket seg med 14 prosent på ett år.

Strategi

Ifølge undersøkelsen er det barnefamiliene som skal bruke mest på ferie.

– Mange føler nok et press for å tilfredsstille barna med aktiviteter og opplevelser. Men det er mye man kan gjøre som ikke koster så mye, som likevel kan oppleves som et eventyr for barna, sier Sandmæl.

Hun mener at å bekymre seg for penger ikke hører sammen med å koble helt av i ferien. Hvis man har en kostnadsramme er det greit å forholde seg til den, uten å sette opp budsjett for hver krone:

– I et billigere land kan det absolutt være lønnsomt å få gjort hårklippen og å kjøpe inn klær og sko. Men det kan også være lett å kjøpe ting man egentlig ikke trenger, bare fordi det er billig. Lag derfor en handleliste før dere drar. Spør også om taxfree så du kan få igjen momsen på flyplassen, er tipset.

Vet man at det kan bli vanskelig å begrense seg, kan nettbanken passe på:

– Du kan bestille SMS-varsling fra nettbanken, for eksempel når halvparten av feriebudsjettet er brukt opp. Kommer meldingen etter bare et par dager, bør du bremse forbruket, sier Sandmæl.