– Vi gjør dette for å tilpasse oss til hvordan kundene bruker oss, sier Trond Mellingsæter, Danske Banks Norgessjef.

Han forteller at de opplever at stadig færre besøker filialene, mens flere og flere bruker bankens digitale flater. Som resultat legger de ned kontoret på Orkanger, mens personkunder, landbrukskunder og flertallet av de ansatte i Namsos og Steinkjer dras over til Grong Sparebank.

– På kontoret på Orkanger er det fem ansatte og 2500 kunder, som alle flyttes til kontoret i Trondheim. Mange av kundene bruker allerede kontoret i Trondheim, og jeg tenker også at endel av de ansatte vil være fornøyde med å få jobbe derfra.

Nest størst

– Når det gjelder Namsos og Steinkjer er dette en fin løsning for kunder og ansatte som nå kan fortsette. Bedriftskundene beholder vi, og betjener fra Namsos, Levanger og Stjørdal.

Etter overdragelsen blir Grong Sparebank den nest største banken i Eika-gruppen i Midt-Norge inkludert Møre og Romsdal.

– En skal ikke veldig mange år tilbake før ingen hadde trodd på oss om vi hadde annonsert noe sånt. De fleste jeg har snakket med i lokalmiljøet er veldig overrasket over at den lille lokale sparebanken har gjort dette, sier Jon Håvard Solum, administrerende banksjef i Grong Sparebank.

– Vi har en annen strategi enn det Danske Bank har. Vi er mye mer opptatt av å møte kundene.

Mye arbeid

Solum forventer at bankkundene vil være flyttet over fra Danske Bank i november.

– Det er mye arbeid som må gjennomføres før den tid slik at kundene merker minst mulig til det. Vi ønsker at det skal gå sømløst og medføre minst mulig bryderi.

På sikt håper dog Solum at kundene vil merke mye til oppkjøpet.

– Vi er store på eiendomsmegling og skadeforsikring. Det er ikke Danske Bank. I tillegg vil kontorene bli store med 15 til 16 personer på hvert sted, og kundene vil beholde rådgiverne sine. Vi håper kundene vil merke at vi kommer til å få et tyngre lokalt fagmiljø.

Fra før av har Grong Sparebank kontorer i begge byene.

Stordriftsfordeler

– Det er snakk om rundt 9000 personkunder, 190 landbrukskunder og ni ansatte ved de to kontorene våre i Nord-Trøndelag som skal over til Grong Sparebank, sier Steinar Nielsen, direktør for personmarkedet i Danske Bank.

Han opplyser at alle kunder og ansatte vil få samme vilkår som de hadde i Danske Bank før overdragelsen.

– Det betyr at vi må skaffe til veie mer egenkapital som vi kan stille bak lånene vi tar over. Vi ser at dette vil gi oss muligheter til å hente ut stordriftsfordeler, fortsetter Solum.

Arbeidet med den nye avtalen har pågått i over et halvår.

– Vi opprettet kontakt i begynnelsen av november for å se om det var mulig å få til noe, og har aktivt forhandlet om dette siden februar i år.

I tillegg til de tre kontorene som berøres i Trøndelag stenger Danske Bank også kontorene i Molde og Kristiansund.

– Der er det dessverre noen ansatte vi ikke har funnet nye arbeidsoppgaver til, og jeg tror heller ikke vi kommer til å finne noe til dem, så der må vi få til noen gode avtaler med de ansatte, sier Mellingsæter.