Det er en god hjelp for statseide selskaper som etablerer seg i utlandet, at eier sier tydelig ifra om nulltoleranse mot korrupsjon, sier tidligere næringsminister Trond Giske (Ap).

Giske stilte fredag i kontrollkomiteens høring om Telenor og Vimpelcom. Han var selv næringsminister i 2012, da den første uroen om Vimpelcoms mobilsatsing i Usbekistan dukket opp.

- Vi hadde flere dialogmøter i 2013, men denne saken ble ikke diskutert konkret, sa Giske, som påpekte at det så langt ikke er kommet fram noe som endrer på forklaringen han ga i den forrige høringen om saken.

Komitéleder Martin Kolberg var opptatt av om departementet hadde opplevd det som et problem at Vimpelcom var registrert på Bermuda, der regelverket skal ha hindret flyt av informasjon fra Vimpelcom-styret til Telenor.

- Dette var aldri en problemstilling, sa Giske i høringen.

Brune konvolutter

- Vår oppgave som eier er å sørge for at selskaper tar antikorrupsjonsarbeidet på alvor, la han til og pekte på at det ofte er en styrke for selskaper som Telenor, som opererer i land med høy politisk risiko, at eier sier tydelig ifra om nulltoleranse for «brune konvolutter og snuskete forretninger».

- Det kan lette på presset mot selskapene, sa han.

Også de indre stridighetene i kontrollkomiteen om dokumentasjon fra eierskapsdialogen mellom Næringsdepartementet og Telenor, ble tema i utspørringen av Giske.

Strid om dokumenter

Blant annet har Abid Raja (V) vært svært irritert over at flere esker med dokumenter som først hadde blitt oversendt komiteen, ble trukket tilbake før komiteens medlemmer hadde rukket å lese dem.

Eierskapsdialogen bør holdes konfidensiell, ellers vil selskapene bli mer forsiktige med hva de forteller, mener Giske.

- Jeg er for at denne dialogen holdes fortrolig, og at dokumentasjon ikke skal sendes til Stortinget, sa han i høringen.

- Har du forsøkt å påvirke Kolberg i denne saken, ville Raja vite, etter at Kolberg har nektet å be om å få dokumentene utlevert på nytt.

- Det er godt kjent hva jeg mener. De fleste kjenner vel Kolberg som en mann med sine egne synspunkter, svarte Giske.