Fortsetter å blokkere utkjøring av Isbilen

Transportarbeiderforbundet og sympatisører fra andre LO-forbund fortsetter blokaden av Den Norske Isbilen i helga.

De blokkerte utkjøringen av biler fra Den Norske Isbilen fredag kveld. Fra venstre: Grete Ramsland, Erlend Sørdal, Jonny Sletvold, Geir Skavern, Fanny Røskaft, Eivind Harsvik, Svein Vegar Mogseth, Roy Einar Nilsen, Ulf Stokke, Petras Glebus, Tor Helge Rimul og Vegard Rygh.  Foto: ERLING SKJERVOLD

Saken oppdateres.

- Vi kommer til å stå her hele helga. Vi har satt opp skift, sier saksbehandler Roy Einar Nilsen i Midtnorsk Transportarbeiderforening.

Fredag blokkerte Transportarbeiderforbundet, sympatisører fra andre LO-forbund og representanter for partiet Rødt utkjøringen av biler fra Den Norske Isbilens lokaler på havna i Stjørdal. Også fredag for ei uke siden blokkerte de utkjøringen. Denne gangen skal de blokkere isbilene også i helga.

Fredag kveld forteller Nilsen at det er elleve personer som er med på blokaden, og de har sju-åtte biler som hindrer utkjøringen.

LES OGSÅ: Ansatte i NHO starter fagforening

- Driver streikebryteri

To av sjåførene ansatt i Den Norske Isbilen på Stjørdal, som er organisert i Transportarbeiderforbundet, har streiket i nesten fire uker for å få en tariffavtale, hvor lønns- og arbeidsforholdene er dekket av grossistoverenskomsten. Den er mellom Norsk Transportarbeiderforbund og arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Fagorganisasjonen gikk til blokade fordi de mener Den Norske Isbilen driver streikebryteri, ved at de lar andre kjøre rutene de to streikende vanligvis kjører.

LES OGSÅ: Pensjonistene får 2,5 prosent mer i år

Politiet tilkalt

I forbindelse med den siste blokaden ble politiet tilkalt på morgenen, forteller operasjonsleder Rune Reinsborg i Trøndelag politidistrikt.

- Vi fikk melding klokka 9.30 fra Isbilen, om at noen blokkerte for utkjøring. Det er en arbeidsrettslig tvist, og det gjør vi ikke noe med. Litt senere kom det klager fra andre om jobber i nærheten av Isbilen at det var voldsom støy. De hadde satt på isbilmelodien på bilene, sier Reinsborg.

En politipatrulje dro derfor til stedet i 10.30-tiden.

- Det var et forferdelig leven. Vi brukte tid for å få tak i noen som kunne slå av dette, sier Reinsborg, som sier episoden ikke får etterspill.

LES OGSÅ: Havnestrid for Høyesterett i plenum

Slo etter journalist

Journalist Jan Erik Sundøy i Stjørdalens Blad var til stede da politiet kom.

- Jeg tok bilder av han som ble beordret til å låse opp bilene og stoppe støyen. Bilene spilte høyt i en halv time. Han slo etter meg og jeg hadde kameraet foran ansiktet. Vi kan ikke akseptere at noen går til fysisk angrep på en journalist på jobb. Jeg har vært journalist i over 40 år og har aldri opplevd maken, sier Sundøy.

Stjørdalens Blad vurderer å anmelde forholdet, fordi en del av kameraet ble slått av og ødelagt.

LES OGSÅ: Fare for bryggeristreik fra 1. juni

- Lot seg provosere

Daglig leder i Den Norske Isbilen, Tor Andersen, sier de vil vurdere å betale erstatning til Stjørdalens Blad.

- Ja, det er rimelig hvis det skjedde som beskrevet. Vi beklager at vår ansatt lot seg provosere og satte på lyden, slik at det ble en uheldig episode. Samtidig beklager vi veldig at de streikende og deres organisasjon tyr til ulovlige aksjoner, sier Andersen.

Han avviser at de driver streikebryteri.

LES OGSÅ: Strid om pensjon og lønn fortsetter for ansatte i staten

Avviser streikebryteri

- Vi har dokumentasjon til rådighet og vi bestrider det på det sterkeste. Streiken rammer oss ved at vi har lavere kapasitet fra avdelingen i Stjørdal, så vi driver ikke streikebryteri, sier Andersen.

Den Norske Isbilen har rundt 100 ansatte og mener de har rett til å nekte de to ansatte som streiker i Stjørdal tariffavtalen de ønsker.

- Vi er en salgsorganisasjon og ikke en transportorganisasjon for vareforflytting. Transportavtalen passer ikke vår virksomhet. Vi har større fleksibilitet, med innslag av provisjon av salget i lønningene. Vi har også en eksisterende tariffavtale med Negotia, sier Andersen.

Negotia er tilknyttet YS (Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund).

LES OGSÅ: - Ti prosent av vår totale omsetning gjennom året er borte

Skal møtes i retten

Andersen forteller at de ved første blokade ba retten om midlertidig forføyning for å stoppe den. Retten ville ikke ta stilling til dette før mutlige forhandlinger er gjennomført. Isbilen-sjefen forteller at de til uka skal møte Midtnorsk Transportarbeiderforening i et utenomrettslig møte, før det blir muntlige forhandlinger i retten.

På forsiden nå