Selv om datoen for å betale årsavgift gikk ut allerede 21. mars, er det mange trønderske bilister som ikke har betalt.

Faktisk mangler Skatteetaten betaling for hele 12 000 kjøretøy i de to trønderfylkene, skriver Skatteetaten i en pressemelding.

Blir avskiltet

Nå har Skatteetaten sendt ut vedtak om avskilting og registreringssperre for alle de aktuelle kjøretøyene.

Det betyr at dersom du blir stanset i trafikkontroll og ikke har betalt, kan du få beholde skiltene om du betaler årsavgiften, en tilleggsavgift på 250 eller 50 kroner og et gebyr på 900 kroner på stedet.

Hvis du ikke kan betale, blir bilen eller motorsykkelen din avskiltet på stedet.

Dyrt å betale for sent

For alle som betaler årsavgiften for sent kommer det en tilleggsavgift på 250 eller 50 kroner. Gebyret på 900 slår først inn hvis du blir stanset uten å ha betalt.

Hvis du har et vedtak om avskilting på kjøretøyet og ikke klarer å betale årsavgiften, tilleggsavgiften, gebyret på stedet, blir det enda dyrere.

Da må du nemlig betale et påskiltingsgebyr på 1460 kroner som må betales til Statens vegvesen, i tillegg til at kjøretøyet da blir avskiltet.

MENINGER: Ingen bomringer i landet har et så elendig rabattsystem

Halv avgift ved vraking før 1. juli

I utgangspunktet er alle kjøretøy som var registrert 1. januar i år årsavgiftspliktige i 2016.

- Det er ikke fritak for avgiften for kjøretøy som ble avskiltet, med mindre eieren leverte det til vraking senest 21. mars 2016, skriver Skatteetaten i pressemeldingen.

Om du vraker bilen før 1. juli i år, er det imidlertid mulig å få tilbake deler av årsavgiften.

- Dersom eieren leverer kjøretøyet til vraking i perioden 22. mars til og med 30. juni, betaler Skatteetaten halv avgift tilbake til den siste registrerte eieren, skriver etaten.

På landsbasis er det 132 000 kjøretøy som står i fare for å bli avskiltet.