Dette er hovedpunktene fra pressekonferansen:

- Vi kommer til å bli et selskap med unike egenskaper, en god portefølje og økonomiske muskler

Det nye olje- og gasselskapet Aker BP ASA sikter seg inn på å bli verdens største uavhengige oljeselskap.

Det norske slår seg sammen med BP Norge. Sendingen starter klokken 10.

Saken oppdateres.

- Jeg er overrasket over hvor godt dette er blitt mottatt. Tilbakemeldingene vi har fått har gått på at dette er det beste som kunne skjedd Norge som oljenasjon, og at det er en milepæl i norsk oljehistorie, sa Øyvind Eriksen, styreleder i Aker BP ASA, under pressekonferansen fredag.

Pressekonferansen ble avholdt få timer etter at nyheten om at trondheimsselskapet Det norske ASA slår seg sammen med det britiske selskapet BP sin norske avdeling og med det skaper selskapet Aker BP ASA.

- Vi har en felles ambisjon om å skape noe unikt. Dette er starten på noe spennende for oss, og vi ser mange muligheter på norsk sokkel i månedene og årene som kommer. Dette handler både om hvordan vi skal forlenge levetiden til eksisterende felt, og hvordan vi kan vokse videre, fortsatte Eriksen.

LES OGSÅ: Opptil 15 må gå i Det norske

Stolt

- Jeg tror vi har skapt et effektivt selskap for å klare dette, men vi vil ikke gå på kompromiss med kvaliteten.

- Vi er ekstremt stolte over at BP som en av de største olje- og gasselskapene velger å bli partner med oss. Det nye selskapet vil operere hele veien fra sørspissen av norsk sokkel til den russiske grensen, sa Karl Johnny Hersvik, administrerende direktør i det nye selskapet.

Han la også vekt på at det er mye uutnyttet potensial på norsk sokkel.

- Vi vil allerede fra dag en være en stor aktør på norsk sokkel, og innen få år vil vi kunne være inne på topp tre-listen over uavhengige selskaper på sokkelen. Vi blir et stort og robust selskap. Vi vil være selvfinansiert, ha valgfrihet og inntekt fra dag en.

Videre vekst

Hersvik fortalte at selskapet fremdeles vil lete aktivt etter muligheter til å utvide produksjonen på sokkelen.

- Vi har vært aktive i markedet ettersom vi tror på potensialet utenfor Norge, og vi føler at det er et veldig attraktivt område å investere i. Det er store muligheter fremover, og vi skal fortsatt lete aktivt etter muligheter til videre vekst, sa han.

Med fusjonen mener han selskapet får det beste fra tre verdener.

- Vi får den tekniske ekspertisen fra BP, 175 år med industriell erfaring fra Aker og det slanke og smidige bedriftsmodellen vi de siste årene har utviklet i Det Norske. Vi får et selskap som kjører enkle prosesser med høy effektivitet, og som kan snu seg raskt, sa Hersvik.

Uaktuelt å forlate Norge

- Jeg tror vi er i en unik posisjon. Vi kommer til å bli et selskap med unike egenskaper, en god portefølje og økonomiske muskler, og vil med det kunne skape et ledende selskap.

For BP var det å gå inn i det nye selskapet det eneste reelle valget.

- Vi har fått flere tilbud om å selge vår virksomhet på norsk sokkel til andre selskaper og forlate Norge, men det var ikke aktuelt. Da gir det mye mer mening for oss å gå inn sammen med disse selskapene, så dette er et ideelt resultat for oss, sa Bob Dudley, group chief executive i BP under pressekonferansen.

- Dette handler ikke bare om en handel, men også om relasjoner. Alle vet at det er stor konkurranse i oljenæringen, og jeg tror dette vil skape et fantastisk uavhengig norsk oljeselskap, sa han.

Fakta Det norske og BP
  • Det norske startet som oljeselskapet Pertra i Trondheim i 2001.
  • Hovedgründer var Erik Haugane, som senere har forlatt selskapet og startet et nytt oljeselskap, Okea.
  • Det norske har i dag 530 ansatte, rundt 200 av disse jobber i Trondheim.
  • BP Norge hadde ved utgangen av 2015 870 ansatte i Norge.
  • Det nye selskapet vil hete Aker BP, og ha hovedkontor på Fornebu.
  • Aker BP vil bestå av en portefølje av 97 lisenser på norsk kontinentalsokkel, der 46 er som operatørskap. Det gjør dem til et av de største oljeselskapene i Norge.
  • Selskapet vil i 2023 ha et potensial til å nå en produksjon på over 250 000 fat per dag, ifølge administrerende direktør Johnny Hersvik.
På forsiden nå