- Det er ikke en boligboble. Den største regulatoren står utbyggerne og bankene for. Verken utbyggerne eller bankene ønsker å sette i gang på for lavt forhåndssalg.

Det sier Munkhaugen og fortsetter:

- Bankene krever 70 – 80 salg før igangsetting, noe som betyr at boligene som bygges har reelle kjøpere. Derfor er det ikke noen risiko.

Heimdal Bolig regner med å selge rekordhøye 350 boliger til vel én milliard kroner i år. Til nå i år har utbyggeren solgt 171 boliger for 612 millioner. I fjor solgte Trondheims største boligbygger 320 nye boliger for 860 millioner.

- God balanse

- Det bygges nesten ikke på spekulasjon. Forhåndssalget skal være høyt. Markedet justerer seg dermed fort. Det står ikke ledige leiligheter i Norge, slik det har gjort i Irland og på Island, sier Munkhaugen, som også viser til at befolkningen i Trondheim vokser for hvert år.

Når arbeidsledigheten har steget tidligere, har brems i salget av nye boliger vært en av de første følgene. Selv om Heimdal Bolig tror oljeprisfallet kan påvirke boligmarkedet i Norge, skriver styret i årsberetningen for 2015 at de ikke tror det vil påvirke markedet i Trøndelag.

- De siste ti årene har boligprisene i Trondheim steget med 75 prosent. I Oslo litt mer, 85 prosent. I Trondheim er det en god balanse i boligmarkedet, lønns- og prisstigning og god tomtetilgang, sier Munkhaugen om hvorfor han tror markedet blir bra også i år.

- Vil ikke pusse opp

Utbyggeren er også optimistisk, fordi folk vil ha nye boliger hvor de slipper å pusse opp.

- Vi merker at en større andel av boligkjøperne ønsker å kjøpe ny bolig. De på 60 pluss finner ikke leiligheter i bruktmarkedet. De flytter tidligere ut av familieboligen og inn i ny leilighet enn før. Ofte har de tenkt å kjøpe en leilighet på 100 kvadratmeter (kvm), men ender opp med å kjøpe en på 80 kvm. De ser at leilighetene er mer arealeffektive enn tidligere, og at de derfor ikke trenger større leiligheter, sier Munkhaugen.

Han forteller at det er viktig at nye prosjekter ligger sentralt i bydelene.

- Selektive

- Boligkjøperne er selektive, og vet hva de skal ha. De følger med på trendprogram, de vil ha god beliggenhet, god standard og gode løsninger. Sol og kveldssol er viktigere enn utsikt. Terrassen må være større enn tidligere, og de vil gjerne ha takterrasser, sier Munkhaugen.

Heimdal Bolig lanserte prosjektet Lillebyleiligheten i fjor. Det ligger på den tidligere Gaden & Larsen-tomta på Lilleby. Utbyggeren eier 75 prosent av prosjektet, Boligbyggelaget Tobb 25 prosent. Siden i fjor høst er 153 av de 330 boligene solgt. Tobb kjøpte de 51 første leilighetene, som skal leies ut før leietakerne får kjøpe dem.

I Ringve Park i Lade Allé er det solgt 120 leiligheter det siste året. Nylig la utbyggeren også ut et av få nyboligprosjekter på Byåsen, Drivhusveien, for salg. 18 av de 60 leiligheten ble solgt etter første visning.

- Det har ikke vært industri på Byåsen og derfor er det ikke tomter å transformere. Samtidig går markagrensen inntil boligområdene. Derfor er det vanskelig for folk på Byåsen å finne ny leilighet i egen bydel.

Øker salget

Snart lanserer Heimdal Bolig også prosjektet Strinda Hageby, som ligger i hellingen bak Møller Bil på Tunga. Her skal det bygges 450 leiligheter, med butikk, apotek og parkering i første etasje.

Mens Heimdal Bolig regner med å selge boliger for vel én milliard i år, endte omsetningen på 795 millioner i fjor. Det er 108 millioner mer enn i 2014. Samtidig økte også overskuddet før skatt med 10,1 millioner, til 86,1 millioner.

- Salget er økt fra år til år. Vi har jobbet i mange år med å være til stede i flest mulig bydeler med forskjellige boligtyper. I år er markedet enda større, men vi holder på markedsandelen. For å gjøre det er vi nødt til å ha flere prosjekter en tidligere, sier Munkhaugen.

Taper på konkurs

Før påske i år ble det stopp i byggingen på Miljøbyen Granåsen da den svenske hovedentreprenøren Arcaflex ble slått konkurs. Beboerne i 76 leiligheter som opprinnelig skulle flytte inn 1. februar i år, får nå flytte inn løpet av juni. Heimdal Bolig må betale beboerne rundt ti millioner kroner fordi leilighetene ikke ble ferdige innen tidsfristen. Munkhaugen sier de foreløpig ikke har oversikt over hva konkursen til sammen har kostet dem.

- Det viktigste for oss i denne fasen har vært å få inn beboerne i sine leiligheter, så får vi etterkalkulere senere, sier Munkhaugen.