Norges Bank feirer seg selv bak lukkede dører i Trondheim

Norges Bank har som mål at 200-årsjubileet skal være så folkelig som mulig, men når forestilling og middag holdes, er kun fiffen invitert med inn.

Sikkerheten er høy under Norges Banks jubileum, som avholdes i Trondheim tirsdag. Når sentralbanksjefen skal holde sin jubileumstale i Trøndelag Teater er pressen henvist til foajeen grunnet en sikkerhetsvurdering politiet har gjort, ifølge Norges Bank. 

Saken oppdateres.

Tirsdag feirer Norges Bank sitt 200-årsjubileum i Trondheim.

I løpet av dagen har sentralbanksjef Øystein Olsen truffet ulike deler av pressen i Norge for å snakke om bankens historie og jubileets betydning.

Klokken 13 ble en jubileumsmynt lansert på Vitenskapsmuseet, bankens gamle lokaler, fra den tiden banken var lokalisert her i Trondheim.

LES OGSÅ: Kongen besøker Stiftsgården

Lukket feiring

Når banken skal feire seg selv senere i ettermiddag, gjør imidlertid sikkerhetsvurderinger at det folkelige preget er tonet mer ned.

Sentralbanksjefens tale og de øvrige innslagene i jubileumsforestillingen i Trøndelag Teater sendes direkte via Norges Banks nettsider. Pressen er imidlertid henvist til foajeen i Trøndelag Teater, mens sentralbanksjefen holder talen sin i teatersalen.

Når festmiddagen arrangeres, er opplegget mye det samme. Det vil si, dørene er lukket på samme måte, men innholdet sendes direkte denne gang. Forklaringen på at dørene er lukket, er ifølge Norges Bank sikkerhet. Flere av gjestene har behov for beskyttelse.

- Beslutningene om arrangementet på Trøndelag Teater er tatt av politiet, og er av hensyn av gjestenes sikkerhet. Det er gjester som har med seg politibeskyttelse, så da forholder vi oss til det, sier konstituert sikkerhetsdirektør i Norges Bank, Carl-Axel Hagen.

Hemmelig gjesteliste

Hvilke gjester som kommer, er også vanskelig å få innsyn i. Adresseavisen kjenner til at Kongen, finansminister Siv Jensen og stortingspresident Olemic Thommessen kommer, i tillegg til sentralbanksjefen, så klart.

Ut over dette er det imidlertid hemmelighold. Også dette ut av sikkerhetshensyn.

- Det er en prominent gjesteliste. Den offentliggjøres først når arrangementet er i gang. Det er samme praksis som vi har ved årstalen, kommenterer sikkerhetssjef Hagen.

- Dere sier offisielt at Norges Banks jubileum skal være en folkelig feiring. Hvordan harmonerer dette med alle forbeholdene som må tas av hensyn til sikkerhet?

- Vi har flere arrangementer i jubileumsåret som inkluderer flere steder i Norge. Der blir det holdt taler og vi viser frem Norges Bank. Det er et ganske stort program og dette er måten vi inkluderer store deler av Norge på. Da passer vi på at vi setter på den sikkerheten som er nødvendig, men ikke mer, sier Hagen.

Ønsker du å vite mer om hvorfor Norges Bank opprinnelig ble opprettet i Trondheim for 200 år siden? Da anbefaler vi at du får med deg denne!

- Ikke ekstra høy trussel

Politiet i Trondheim sier at de også vil være til stede på arrangementene Norges Bank arrangerer, samtidig som de bidrar i kortesjen som frakter ulike personer til og fra arrangementene. Stabssjef Torgeir Moholt sier at politiet også har utarbeidet en trusselvurdering.

- Trusselvurderingen tilsier at det ikke er noen spesielle trusler mot arrangementet. Men de personene som er her genererer en del sikkerhetskrav ut fra posisjonen de har. Ut over dette er det ikke tatt noen spesielle hensyn, sier Moholt.

- Neste uke kommer også Kongen, da for å feire signingen som ble gjennomført i 1991. Dette virker som et mer folkelig arrangement, også sikkerhetsmessig. Hvorfor er det forskjell på hvorvidt man slipper til?

- Det er litt forskjell på arrangementene. Signingsferden er en folkefest, mens Norges Banks arrangement er et mer lukket arrangement. Vi forholder oss til trusselvurderingene som ligger der og prøver å bidra så godt vi kan, sier Moholt.

LES OGSÅ: Sparket gifte kvinner. Skjenket konjakk til ansatte. De har holdt på med mer enn du tror i Norges Bank.

Bildet viser Norges Banks gamle bygg i Kongens gate 1. I dag er Vitensenteret her. Banken holdt lanseringen av jubileumsmynten her tirsdag. Arrangementene på Trøndelag Teater og i Erkebispegården er imidlertid lukket. 

Bildet viser Norges Banks gamle bygg i Kongens gate 1. I dag er Vitensenteret her. Banken holdt lanseringen av jubileumsmynten her tirsdag. Arrangementene på Trøndelag Teater og i Erkebispegården er imidlertid lukket. 

På forsiden nå