Administrerende direktør Torkild Korsnes i K. Lund forteller at de kjøper for å kunne ta alle typer oppdrag i hele Trøndelag.

- Hvis vi har størrelse, kan vi spesialisere medarbeiderne. I K. Lund gjøres all kalkulasjon av tre personer. Dersom de skulle gjort litt kalkulasjon og litt prosjektledelse, hadde de ikke vært så flinke. Nå kan vi ta oppdrag over hele Trøndelag, stort eller smått. Stjørdal er en vekstkommune og det ønsker vi å ta del i. Et oppdrag som ikke er av optimal størrelse for oss, kan være det for Rørteknikk, sier Korsnes.

K. Lund har vært i samme bransje i 142 år, og har 110 ansatte. Bedriften har vært familieeid hele tiden, og familien Korsnes har vært majoritetseier siden de kjøpte i 2004. K. Lund hadde før kjøpet av Rørteknikk tre datterselskaper de er majoritetseier i. Det er baderomsbutikkene Tempe VVS Senter og AS Rørlegger på Leangen, og Rørtek i Steinkjer.

- Vi kjøper minst 50 prosent, men ikke alt. Selger må føre verdiene videre og forsvare dem, sier Korsnes.

Omsetter for 300 mill.

Rørteknikk er også en gammel, familieeid bedrift. Den ble etablert i Stjørdal i 1953 av Setsaas-familien, og ble kjøpt av Arne Ohren i 2001. Sønnen Rune Ohren er daglig leder. Med salget til K. Lund håper de å kunne ta større oppdrag.

- I noen tilfeller er vi for store for små oppdrag. Samtidig er kravene byggherrene stiller stadig strengere, og da må vi ha et større apparat rundt oss. Nå kan vi ta flere større oppdrag som er for små for K. Lund, og dra nytte av erfaringen de har, sier Rune Ohren.

Rørteknikk har 33 ansatte, og har budsjettert med en omsetning på 40 millioner kroner i år.

Etter oppkjøpet regner K. Lund-gruppen med å få en omsetning på rundt 300 millioner i år.

- God på én ting

Både Rørteknikk og K. Lund ønsker å fortsette som familieeide bedrifter i konkurranse med stadig større konkurrenter.

- Vi ønsker å fortsatt være i markedet og i hele Trøndelag. Vi synes det er viktig å styrke trøndersk næringsliv, sier Korsnes.

I Trondheim er de største konkurrentene nasjonale, forteller han.

- Vi møter konkurranse fra mellomstore også. K. Lund har også en stor serviceavdeling. Vi er størst på små oppdrag, men har også hatt oppdrag på utbyggingen av St. Olavs Hospital, sier Korsnes, som ikke frykter at kun store selskaper som leverer flere håndverkstjenester skal ta alle store oppdrag.

- Styrken vår er å være god på én ting. Det er opp til oppdragsgiverne å sette sammen laget av håndverksbedrifter, sier Korsnes.

Faste ansatte med fagbrev

Verken Ohren eller Korsnes merker konkurransen fra utenlandske bedrifter eller fra selskaper som driver svart, som andre deler av byggebransjen opplever som et problem.

- Rørleggere i Trøndelag er mindre rammet enn i Oslo-området. Vi er opptatt av å ha faste ansatte som har fagbrev for å møte konkurransen. Jeg tror folk flest ønsker å ha tillit til rørleggeren, sier Korsnes.

- Det får store konsekvenser hvis det oppstår vannskader, og et hus kan bli ødelagt ved en stor vannskade. Det er få utenlandske aktører her, og det er også spesielle nasjonale krav til rørarbeid, sier Ohren.

Begge tror derfor andre håndverksgrupper som malere, er mer utsatt for utenlandsk konkurranse og firma som driver svart.

Mange lærlinger

De unge er derfor heller ikke skremt fra å bli rørlegger.

- Vi har like stor tilgang på lærlinger som tidligere år. Vi har sluppet unna skepsisen mot byggebransjen som de har i Stavanger, hvor lavere aktivitet har ført til nedgang i søkermassen, sier Ohren.

K. Lund har for tiden 12 lærlinger.

Selskapene i K. Lund-gruppen hadde 40 millioner lavere omsetning i 2015 enn i 2014. Men nå er det bedre tider igjen.

- 2015 var et unntaksår med lavere aktivitet i markedet. Det ble spilt mye kort her da, men vi valgte å avstå fra permitteringer. Men i år er det fullt kjør igjen, og vi har en stor ordrereserve ut i 2017, sier Korsnes.

Fornøyd med prisen

I Stjørdal vurderer Rørteknikk om de skal øke antallet ansatte.

Verken Korsnes eller Ohren vil fortelle hva K. Lund betaler for eierandelen i Rørteknikk, men begge er tilfredse.

- Vi er fornøyd med salgssummen, og det bidrar til å sikre arbeidsplassene, sier Ohren.

Rørteknikk går ut av Bademiljø-kjeden når K. Lund blir hovedeier. De holder til i Kirkevegen i Stjørdal sentrum. Foto: PRIVAT