Millionene blir delt ut av Forskningsrådet gjennom pilotordningen Student. Hensikten er at de 15 prosjektene som er plukket ut skal få midler til å starte egen bedrift, skriver Forskningsrådet i en pressemelding.

Av de 53 søkerne ble de 22 beste kalt inn til å møte et ekspertpanel som vurderte de ulike prosjektene. Panelet valgte ut 15 kandidater som får inntil én million kroner hver over det neste året, og av disse er hele ti prosjekter fra NTNU.

- Svært høyt nivå

Neste frist for å søke på midlene er 1. oktober. Da håper Forskningsrådet at enda flere søker.

- NTNU har en sterk tradisjon for samarbeid med næringsliv og kommersialisering av forskningsresultater, så det er ikke overraskende at de er sterkt representert. Samtidig ønsker vi oss en enda større bredde, og håper enda flere universiteter og høyskoler kommer med til neste søknadsfrist i oktober, sier Arvid Hallén, administrerende direktør i Forskningsrådet i pressemeldingen.

Næringsminister Monica Mæland mener studentene som mottar støtte er flinke til å tenke utenfor boksen.

- Vi ønsker at flere studenter bruker kunnskapen de har fått gjennom utdanningen til å bli gründere. Gjennom denne ordningen får universitetene og høgskolene mulighet til å løfte frem de mest lovende ideene, sier næringsminister Monica Mæland i pressemeldingen.

Millioner til piggdekk-prosjekt

Blant de ti søkerne fra NTNU som mottar millionstøtte er Paul Magne Amundsen og selskapet Technium. De har utviklet prosjektet Retyre, som kort fortalt går ut på at man ved å bruke glidelås kan skifte til sykkeldekk med pigger på kort tid.

- Det startet i 2014. Allerede da var ambisjonen om å bli entreprenør til stede. Jeg kom ikke inn på entreprenørskolen, men lot meg ikke stoppe av det. Jeg tenkte at jeg måtte utvikle et produkt med kort vei til markedet, og hadde merket meg behovet for bedre veigrep på vinterføre for sykler, spesielt for studenter.

Hans egne erfaringer og observasjoner ved NTNU var medvirkende til hvordan valget falt på det som til slutt skulle bli Retyre.

2,4 mill. til sammen

- Jeg la merke til at det på universitetet var mange som syklet på vinterstid, men få som hadde piggdekk. Studenter har gjerne sykler til 500 eller 1000 kroner, og hvis man da skal kjøpe piggdekk kan de koste like mye som sykkelen, sier Amundsen.

Etter testing av tekstilsokker og andre løsninger, dro de ut til sluttbrukere og sportsbutikker. Det var i løpet av den prosessen de kom frem til den mer klassiske piggdekkløsningen kombinert med glidelåsen.

I tillegg til millionstøtten fra Forskningsrådet, har Technium fått støtte fra blant annet Innovasjon Norge. Summen på støtten er nå oppe i 2,4 millioner kroner.

- Voldsomt gründermiljø

Bakgrunnen for søknaden til Forskningsrådet var å produsere 10 000 pakker av piggdekkløsningen. Så langt har selskapet fått inn 4500 bestillinger, ikke bare fra Norge, men også fra utlandet.

Amundsen er ikke overrasket over at NTNU har kapret 10 av 15 millioner fra Forskningsrådet.

- Det er et voldsomt gründermiljø på NTNU. Entreprenørskolen er overrepresentert, men gründermiljøet rundt er også stort. Jeg tror at når det først lages et miljø, er NTNU flinke til å få det til å vokse. Når den ballen først begynner å rulle, kommer vi dit vi er i dag, med et høyt nivå på prosjektene.

Retyre-piggdekket går ut på at man ved å tappe ut litt luft, skal få lagt en glidelåsremse mellom felgen og dekket. Retyre er blant ti NTNU-prosjekter som får millionstøtte fra Forskningsrådet. Foto: Technium