Over tusen trøndere ønsker å bli solcellepiloter

Forrige fredag søkte Trønderenergi etter personer interessert i å være med i solcellepilotprosjektet deres.

Bengt Eidem (t.h.) forteller at Trønderenergi ikke kommer til å tjene penger på pilotprosjektet, men at de håper å tjene penger på dette på sikt. Her avbildet sammen med Andrea Dahl Wiggen, prosjektleder for solenergiprosjektet og Ståle Svenning, leder for Ny fornybar. 

Saken oppdateres.

- Vi visste på forhånd veldig lite, så vi er positivt overrasket over interessen for dette pilotprosjektet, sier Bengt Eidem, kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi.

Over tusen person har meldt seg som interesserte til deres solcellepilotprosjekt. Modellen er enkel. Du betaler noen hundrelapper i måneden i leie av utstyr, de monterer utstyret for deg. Strømmen gir deg en lavere regning og overskuddsstrømmen kjøper Trønderenergi til markedspris for så å selge den i markedet.

- Vi legger opp til en forretningsmodell vi ikke tjener stort på i første omgang, men som vi håper å tjene på sikt.

LES OGSÅ: Vil dekke taket på nye Spektrum med Norges største solcellepark

LES OGSÅ: Solcellefly med verdensrekord

- Kunne kjempet

- Vi kunne valgt å se på solenergi som noe som utfordrer våre kjernevirksomheter og kjempet mot det, men vi velger heller å si at vi driver med produksjon og distribusjon av fornybar kraft, og prøver å ta en posisjon i markedet.

Eidem sier de tror dette er et marked de kan tjene penger på i fremtiden.

- Det er ikke et spørsmål om hvorvidt det vil bli mer solenergi i Norge, men når. Og jeg tror den vil komme raskt, sier han og legger til:

- I Norge har vi kommet langt med å bytte ut fossil energi med fornybar, selv om vi har litt igjen å gå på. I resten av Europa mangler de veldig mye, så på sikt tror jeg det vil være stort behov for vind- og vannkraft, som vi allerede produserer, og solenergi som vi nå jobber med å ta inn. Norge er veldig godt posisjonert til å bringe verden inn i fornybarsamfunnet.

LES OGSÅ: Vil ha investeringsfond for fornybar energi til Trondheim

Skiller seg ut

Trønderenergi har fått henvendelser fra interesserte personer fra alle kommuner i Sør-Trøndelag.

- Det er noen områder som skiller seg ut, slik som Byåsen/Ugla-området, Ranheim/Jakobsli, Melhus og Fosen, uten at vi har noen god forklaring på hvorfor.

- Ugla og Byåsen er vel ikke de mest solfylte områdene?

- Kan være de ønsker seg mer sol der. Eller at de er opptatt av å fange det lille de har, sier Eidem som selv bor på Dalgård.

- Det er beregnet at et slikt system vil kunne produsere 4000 kilowattimer i året i Trøndelag, og variasjonene innad i fylket er ikke så store. De trenger jo ikke direkte sollys for å produsere energi, så lenge det er lys.

4000 kilowattimer tilsvarer rundt en fjerdedel av strømforbruket til en gjennomsnittlig norsk husstand ifølge SSB.

Vedlikehold

Nå skal Trønderenergi bruke sommeren på å velge ut hvem av de interesserte som får være med videre.

- Vi må også finne ut hvor mange av dem som har meldt seg det er som er reelle interesserte. Men interessen har vært så stor at vi lurer på om vi skal gjøre dette over flere faser for å få med flest mulig. Det hadde vært dumt å gå glipp av ivrige piloter i et slikt prosjekt.

Eidem påpeker dog at det kan være at ikke alle får være med i første runde. Han forteller også at systemet i utgangspunktet ikke skal kreve så mye vedlikehold.

- Hovedsakelig må pilotene håndtere mye av det enkle selv, men det er bare snakk om å fjerne snø og smuss. Er det noe feil med anleggene, går det på garantien. Da vil vi håndtere det på vegne av kunden, sier han.

På forsiden nå