- Handelen med Storbritannia er det store usikkerhetsmomentet her, og det vil det være lenge. Først må de få på plass en skilsmisseavtalen med EU, og det er en prosess som kommer til å ta flere år, sier Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea Markets.

- På kort sikt vil dette være negativt for veksten i både globalt, nasjonalt og lokalt næringsliv, men hvorvidt det vil være positivt eller negativt for veksten om fem år er usikkert. Alt avhenger av hvilke handelsavtaler de klarer å forhandle frem med EU, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank.

Etter at det i natt ble klart at britene stemte for å melde seg ut av EU er det uro i markedene, noe som har fått børsene til å stupe. Dette har også ført til at kronen har styrket seg i forhold til pundet. Effekten dette vil ha for næringslivet er dog usikker.

- Ønsker ikke gunstig avtale

- Storbritannia er en stor handelspartner, men de importerer primært olje og gass fra Norge, og det må de ha likevel, fortsetter Jullum.

Et alternativ her er en EØS-modell lik den avtalen Norge har, men Olsen mener det er usikkert om Storbritannia vil gå med på en slik avtale.

- Det er jo tilnærmet det samme som å være medlem, så da vil nok flere spørre seg hva poenget med å melde seg ut er. Samtidig ønsker nok ikke EU å inngå en handelsavtale som er for gunstig for Storbritannia heller, ettersom det vil gjøre det lett for andre å velge samme løsningen, sier Olsen.

Små effekter for Norge

Begge er enige om at usikkerheten i hvert fall vil føre til nedgangstider i Storbritannia.

- Usikkerheten vil bremse den britiske økonomien. Investeringsviljen vil stoppe opp, og det samme gjelder sammenslåinger og oppkjøp, ettersom de ikke vet hvilken verden de har å forholde seg til om noen år. Det er en effekt næringslivet her til lands vil merke litt av, men det vil være en ganske liten effekt selv om vi eksporterer mye dit, sier sjeføkonomen i Nordea Markets, og får støtte fra sin kollega i Danske Bank.

- Vi tror dette vil føre til en resesjon i Storbritannia i andre halvår, og den svakere veksten vil spre seg til Europa. Resultatet av dette blir at den svake veksten vi hadde forventet i norsk økonomi vil bli noe utsatt, sier Jullum.

Han understreker at det ikke er snakk om noen finanskrise, og tror Norges Bank vil være i stand til å bremse effekten gjennom lavere rente.

- Vi forventer at de kommer til å kutte renten på de neste to rentemøtene. Det, sammen med en svakere kronekurs, vil nok bremse effektene på norsk økonomi og næringsliv, sier Jullum.