Tidligere kjøpmann tar Rema 1000 til retten

- Det skal bli godt å få dette avklart, sier Lars Victor Askheim som har saksøkt Rema 1000.

Fikk ikke fortsette: Kjøpmannen som drev denne butikken i Fredrikstad fra 2008 til 2012 fikk ikke forstette som Rema-kjøpmann. Nå saksøker han Rema.   Foto: Google maps

Saken oppdateres.

Tirsdag og onsdag skal Rema 1000 etter planen møte i retten, saksøkt av tidligere kjøpmann Lars Victor Askheim.

- Jeg gleder meg egentlig til å få høre hva retten mener om denne saken. Jeg var en gang veldig glad i Rema 1000. Jeg kan ikke si jeg er det nå, sier Lars Victor Askheim til Adresseavisen.

Kjøpte 396 pakker vaskepulver

Askheim hadde vært kjøpmann i Rema 1000 i 15 år da han ikke fikk fornyet kontrakten ved årsskiftet 2012/2013. Årsaken var, ifølge Rema 1000, at han hadde kjøpt 396 pakker vaskepulver i sin egen butikk for å få kampanjerabatt på varen.

Rema mener kjernen i saken er at Askheim i mars 2012 slo inn nesten 400 pakker med vaskepulver i kassen for å oppnå tilstrekkelig antall salg for å kvalifisere til en rabatt på rundt 10 000 kroner rett før kampanjeperioden utløp. Og at Askheim gjorde dette for å lure til seg penger.

Les også: Rema kjøper Kolonihagen

Krever erstatning

Den tidligere kjøpmannen bestrider ikke selve hendelsen. Askheim mener imidlertid saken ikke var alvorlig nok til at han skulle miste jobben.

Derfor har han saksøkt Rema 1000 ved styreleder Ole Robert Reitan, for grunnløs oppsigelse av avtalen for butikken Askheim drev i Fredrikstad. Askheim krever også erstatning for de tap han er påført som følge av at franchiseforholdet med Rema ikke ble forlenget.

Saken var berammet for Sør-Trøndelag tingrett i slutten av mars, men ble utsatt på grunn av sykdom. Nå er det satt av to dager til saken tirsdag og onsdag.

- Det skal bli interessant hva retten mener og godt å få noen andre til å ta stilling til om dette var rett eller galt, og om jeg fortjente å miste jobben. Får jeg ikke medhold i retten, skal jeg si unnskyld å gå videre, sier Askheim.

Reitangruppen har mer penger enn de klarer å bruke. Les intervjuet med Magnus Reitan som har fått i oppgave å investere familie-milliardene.

- Ikke forbudt

Askheims advokat, Halstein S. Sjølie, påpeker at Askheim brukte sine egne penger, om lag 7–8000 kroner, på å kjøpe vaskemidlet som ga selskapet han drev butikken gjennom, rabatten på 10 000 kroner.

- Det er ikke forbudt å kjøpe varer i egen butikk. Han har kjøpt og betalt varene, men så er man altså uenige om hvordan man skal betrakte dette, sier Sjølie til Adresseavisen.

- Hvorfor har han gått til sak først nå?

- Han ble betraktet å være en veldig flink Rema-forhandler og ble forespeilet å bli tatt inn i varmen igjen. Derfor har han ventet på det. Når han da ikke har hørt noe, har han tatt ut et søksmål før foreldelsesfristen går ut, sier Sjølie.

Les også: Reitan la frem sin visjon for Midtbyen

Ønsket forlik

Sjølie mener det forelå en bindende avtale om at Askheim skulle få forlenget kontrakt.

- Han ble blant annet invitert på kontraktsinngåelsesmøte og budsjettmøte for 2013, sier advokaten.

Rema 1000 avviser at det var noen slik avtale.

- Er det forsøkt inngått forlik i saken?

- Vi har i utgangspunktet sagt at vi ført og fremst ønsket å komme til enighet med Rema. Men det har ikke Rema ønsket, så da er det her vi står, sier Sjølie.

Les også: Reitan plusser 1,9 mrd. på krigskassen

Rema: – Enige om å avvikle

Advokat Øystein Myre Bremset i BA-HR, som representerer Rema 1000, ønsker ikke å kommentere saken overfor Adresseavisen. I sitt sluttinnlegg skriver han at franchisekontrakten ble avviklet «i forståelse mellom partene» og at «Askheim uttalte at han aksepterte Remas beslutning om å ikke forlenge kontrakten» og dermed også tapte retten til å kreve erstatning fra Rema.

Uansett, mener Rema: Vaskepulver-episoden ga dem «grunn til å terminere kontrakten» som det heter i sluttinnlegget fra advokat Bremset.

Ber om habilitetsvurdering

Saken kan bli utsatt igjen. For like før saken kommer opp, har Askheim og hans advokat sendt en henvendelse til sorenskriveren og bedt om en habilitetsvurdering av dommerfullmektig Nina K. Wærnhus. Bakgrunnen er hennes tidligere trainee-stilling og nettverk hos advokatfirmaet BA-HR, som representerer motparten Rema 1000.

- Vi så tilfeldigvis på LinkedIn at hun hadde mange i sitt nettverk fra BA-HR. Jeg har stor respekt for en norsk rettssal og dommeren. Jeg har hele tiden virkelig sett frem til at retten skal komme med en avgjørelse i mitt livs kanskje viktigste spørsmål. Det kan oppleves som vanskelig for meg når jeg ser forbindelsen dommeren har til motpartens advokatfirma, sier Askheim til Adresseavisen om hvorfor han har bedt om en habilitetsvurdering av dommerfullmektig Wærnhus.

Saksøker: Lars Victor Askheim var kjøpmann i Rema i 15 år før kontrakten hans ble avsluttet. Nå har han saksøkt Rema for å få rettens vurdering på om terminering av kontrakten var gjort på gyldig grunnlag. 
        
            (Foto: Privat)

Saksøker: Lars Victor Askheim var kjøpmann i Rema i 15 år før kontrakten hans ble avsluttet. Nå har han saksøkt Rema for å få rettens vurdering på om terminering av kontrakten var gjort på gyldig grunnlag.  Foto: Privat

På forsiden nå