Utbytterekord på Oslo Børs

Selskapene på Oslo Børs betalte ut rekordhøye 358,6 milliarder kroner i utbytte i fjor.

Aldri har selskapene på Oslo Børs betalt ut mer i utbytte enn i 2015.  Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Det var ny rekord og 8,8 prosent mer enn året før.

Økningen kom til tross for at oljekrisen preget deler av fjoråret, skriver Klassekampen. Etter at utbetalingen av utbytte falt kraftig etter finanskrisen i 2008, har Oslo Børs opplevd flere år med økende utbytte. Siden 2011 har de samlede utbetalingene steget med 84 prosent.

79 milliarder av utbyttet gikk til husholdninger, nesten en dobling fra året før, skriver avisen.

Les også: Oslo Børs friskmeldt etter brexit-sjokket

Forskjells-Norge

Nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt mener utbytterekorden viser «Forskjells-Norge i et nøtteskall».

– Samtidig som vi har hatt moderasjon og lav lønnsvekst de siste årene, er det utbyttefest på toppen. Regjeringen og andre sier hele tida at det skal lønne seg å jobbe, men tallene viser at det som virkelig lønner seg er å eie, og å arve, sier Sneve Martinussen. Gjennomsnittslønnen økte med 2,6 prosent, og siden 2011 har lønnsveksten vært på 13,6 prosent.

Les også: Øker aksjeutbyttet i Polaris Media

- Et optimistisk tegn

Svein Flåtten (H), som er nestleder i Stortingets finanskomité, velger en mer positiv innfallsvinkel når han skal kommentere utbytterekorden.

– Min overskrift er at man kan se dette som et optimistisk tegn, i tråd med at ledigheten faller litt og at indeksen i industrien går riktig vei. Vi får lete etter optimistiske nyheter i landskapet vi er i, sier Flåtten til avisen.

Les også: Trønderenergi fikk ikke én krone i overskudd

På forsiden nå