I løpet av den siste tiden har mobilbetaling blitt stadig mer vanlig i Norge og flere banker har lansert betalingstjenester for mobil.

I en ny undersøkelse om ungdommers betalingsvaner som BN Bank har gjennomført, kommer det likevel frem at veldig få ungdommer foretrekker å bruke mobilen som betalingsmåte. Av de spurte oppgir kun tre prosent at de foretrekker mobilbetaling.

Overraskende tall

- Jeg er overrasket over at så få foretrekker å bruke mobilen som betalingsmiddel. Jeg trodde dette var noe ungdom syntes var spennende og kult, sier forbrukerøkonom i BN Bank, Silje Havdal.

Hun mener det kan ha med at det fremdeles er få steder man kan betale med mobilen. Havdal har likevel tro på mobilen som betalingsmåte.

- Hvis vi sammenligner med mobil- og nettbank, var det ikke mange år siden alle brukte nettbank og ingen hadde hørt om mobilbank. I dag er mobilbank mest brukt. Jeg tror mobilbetaling vil bli mer og mer vanlig med tiden.

Kort er mest populært

Ikke overraskende er bankkort ungdommens foretrukne betalingsmåte. Hele åtte av ti foretrekker dette og de fleste bruker stort sett bankkort når de skal betale. Bruken av kort øker med alderen og ungdom over 17 år bruker stort sett kort til betaling. Selv om bankkortet er det foretrukne måten å betale på, viser undersøkelsen at ungdom mellom 15 og 16 år fremdeles bruker en del kontanter.

- Dette har kanskje sammenheng med at de får lommepenger av foreldrene, sier Havdal.

Mobil- og nettbank fremfor filial

Tre av fire 17-åringer bruker sjelden eller aldri kontanter, og få ungdommer benytter seg av bankfilialer.

- Det står i stil med vår erfaring. Vi ser at det er mobil- og nettbank som gjelder for denne aldersgruppen, sier Havdal.

Forbrukerøkonom i BN Bank, Silje Havdal, er overrasket over at få ungdommer foretrekker mobilbetaling. Foto: Terje Svaan