Vi taper penger på å ha dem i banken

Til tross for rekordlav rente har nordmenn fremdeles over 1000 milliarder stående på konto.

Saken oppdateres.

Ifølge SSB står det nå rundt 1095 milliarder kroner på bankenes innskuddskontoer. Det til tross for at inflasjonen for øyeblikket er på 3,7 prosent. Dette betyr at sparepengene våre taper verdi på opp mot to prosent årlig.

- Jeg frykter at mange ikke har tenkt gjennom hvordan de sparer. Vi ser fortsatt eksempler på kunder som har store beløp stående på kontoer hvor det nesten ikke er rente. For noen kan dette dreie seg om likviditet, men for andre er det rett og slett at man ikke har tenkt gjennom hvordan man sparer. Det er i dag svært vanskelig å finne sparerenter som ikke ligger lavere enn inflasjonen, sier Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea, til Dagens Næringsliv.

LES OGSÅ: Slik blir sparepengene dine spist opp av rekordlav rente

LES OGSÅ: Nytt kutt gir rekordlav rente på studielån

Lær av staten

Rådgiver og leder for institusjonelle og private kunder i Holbergfondene, Kjetil Melkevik, sier til avisen at mange har behov for å ha sparepenger lett tilgjengelig som en buffer.

- Men da må de være villige til å ta kostnaden med tapt kjøpekraft. Det er mange som ikke er oppmerksomme på det og har for stor andel av pengene sine i banken.

Etter rentemøtet i mars snakket Adresseavisen med forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Hun anbefalte da norske forbrukere å se på hvordan den norske stat forvalter oljefondet.

- Det handler om å spre pengene i flere leire for å få større avkastningsmuligheter. Er det mer enn fem år til du skal bruke pengene bør for eksempel noe puttes i aksjemarkedet, sa hun da og pekte på den gradvise nedgangen som årsak til at folk flest ikke tenker så mye over renten.

- Det er noe med at renten har gått gradvis ned, og at det bare er snakk om noen hundrelapper hver gang.

Satset du på fastrente i 2013? Det valget kan koste deg dyrt.

LES OGSÅ: Siviløkonom mener det er meningsløst å tilby pensjonssparing til folk i 20-årene

Betal ned gjelden

Sandmæl hadde også noen tips til hvordan en burde plassere pengene sine uten å gå over i fond eller aksjer. Spesielt nedbetaling av lån mente hun var viktig.

- Lag din egen fastrente på lånet, slik at det samme beløpet forsvinner fra konto hver måned uansett rente. Da blir også sjokket mindre den dagen renten stiger igjen, sa hun og satte opp følgende regnestykke:

- I fjor var SSBs prognoser en gjennomsnittlig lånerente på 3,2 prosent på et boliglån på to millioner over 25 år. I år spår de 2,4 prosent. Det betyr at du sitter igjen med et renteoverskudd fra i fjor til i år på 9500 kroner som kan settes av til pensjonstilværelsen, brukes til å betale ned lån eller til å dra på ferie. Det er mye penger.

På forsiden nå