Konsumprisene steg 0,6 prosent fra juni til juli, og det var hovedsakelig matvareprisene som førte til den overraskende høye prisveksten. Det viser ferske tall fra SSB.

Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer økte 2,9 prosent fra juni til juli, noe som ifølge SSB er langt mer enn vanlig, skriver Aftenposten.

I samme periode i fjor steg matprisene med 1,8 prosent.

Prisene på mat stiger normalt fra juni til juli, fordi dette er et tidspunkt da matvareleverandørene justerer prisene inn til kjedene. Samtidig har matvarekjedene færre tilbudskampanjer over sommeren.

Dyrere kjøtt og fisk

Størst prishopp var det på sjømat. Her økte prisene med 5,9 prosent. Prisen på kjøtt økte 3,2 prosent, mens alkoholfrie drikkevarer økte med 2,1 prosent.

Høsten 2014 kalte daværende landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) dagligvareaktørene inn på teppet etter at matvareprisene steg 3,1 prosent på én måned.. Det var den høyeste prisveksten fra en måned til en annen på 30 år.

Da skyldte matvareleverandørene og dagligvarekjedene på hverandre for den høye prisveksten.

– Konkurranse holder prisene nede

Sett gjennom året har matvareprisene imidlertid ikke steget mer enn prisene generelt.

Mens den samlede konsumprisveksten har vært på 4,4 prosent det siste året, har matprisene økt 3,5 prosent.

– Til tross for at den svake kronekursen har ført til prisøkninger på importerte matvarer og innsatsvarer til norsk matindustri, og dermed økte innpriser til butikk, har den sterke konkurransen i dagligvaremarkedet medført at forbruker foreløpig ikke har fått merke stort til den svake kronekursen når de handler mat, sier Ingvill Størksen i Virke i en pressemelding.

Hun peker på at matprisene tradisjonelt faller igjen i august, når matkjedene kjører kampanjer til skolestart.

– Nå forventer vi skarp konkurranse på sunne matvarer til skolebarns matpakker og middager, sier hun.

Utsetter rentekutt?

– De var sjokkerende høye, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets tildn.no om de tallene for prisveksten.

Økonomene i Nordea meldte tidligere onsdag at den gode utviklingen i norsk økonomi gjennom sommeren gjør at de tror Norges Bank vil vente med å kutte renten.

– Utviklingen i norsk økonomi gjennom sommeren har vært klart sterkere enn ventet. Vi tror det får Norges Bank til å holde renten i ro i september, til tross for at de har varslet et kutt, skriver analytikerne Erik Bruce, Kjetil Olsen og Ole Håkon Eek-Nielsen onsdag.

Den overraskende høye prisveksten gjennom sommeren vil isolert sett også gjøre et rentekutt mindre sannsynlig.

En annen viktig grunn til at prisene steg fra juni til juli, var at transportprisene økte med 4,9 prosent. Prisene på flybilletter økte over 11 prosent, og det var særlig utenlandsreiser som ble dyrere.