Forvirring på fiskerimessa:

Kinesere på fåfengt jakt etter sjømat

- Men hvor er sjømaten? Vi er på jakt etter sjømatprodusenter som kan eksportere til Kina, men finner ingen.

Kineserne Zi Ping Hu og Xiao Ping Zhao i firmaet Maychor jaktet fånyttes etter produsenter og mulige eksportører av norsk sjømat til Kina. Etter hvert gikk det opp for dem av Nor-Fishing var en teknologimesse og ikke en matmesse. 

Saken oppdateres.

Kineserne Zi Ping Hu og Xiao Ping Zhao smiler, men er samtidig forvirret. Det er de ikke alene om å være på Nor-Fishing. Mange tilreisende fra utlandet har misforstått og ikke fått med seg at Nor-Fishing er en teknologimesse, og ikke matmesse, ifølge kommunikasjonsdirektør Erik Hempel.

Adresseavisen treffer kineserne på standen til Møre og Romsdal fylkeskommune, hvor det serveres avanserte fiskeretter. De står og smaker på torsk med ertepuré og bacon til. De liker det de spiser, men de skulle hatt så mye mer. De er i Trondheim Spektrum på jakt etter sjømat for å importere til Kina. Men vi finner ingen produsenter og eksportører, sier de.

LES OGSÅ: Rita Ottervik satte endelig punktum for storhalldebatten

Sandberg vil til Kina

Det kinesiske markedet er viktig for Norge, ikke minst sjømatnæringen.

- Jeg er veldig glad i Kina, og jeg håper jeg skal få anledning til å besøke landet som fiskeriminister, uttalte fiskeriministeren i et intervju på Nor-Fishings hjemmesider før messa startet tirsdag.

Spørsmålet handlet om viktigheten av markedsadgang. Etter å ha vist til avhengigheten av EU, påpekte Sandberg at også andre markeder må betjenes og utvikles.

- Jeg har stor tro på Russland. Og så skal vi ikke glemme Japan og Kina. I Kina har vi også noen problemer, men etter hvert vil det nok løse seg, sa Sandberg.

LES PÅ PLUSS: - Fiskerimesser er viktige for oss

Ubetjente kinesere

Men i Trondheim Spektrum gikk kineserne rundt ubetjent.

Zi Ping Hu og Xiao Ping Zhao i firmaet Maychor med hovedkontor i Xiamen, er agenter for flere kinesiske selskaper, opplyser de.

- Vi er interessert i hvilken som helst sjømat for eksport fra Norge til Kina. Så lenge den er frossen. Det er langt til Kina, sier de og ler.

Når Adresseavisen forteller om Norsk Sjømatråd og Nordeas sjømatseminar senere i uken, blir de interessert og noterer navn og nummer.

LES PÅ PLUSS: - Sjømatnæringen gjør egentlig det meste selv

Importstopp eller ikke?

Messa var bare noen timer gammel, og det hadde begynt å gå opp for dem at dette var en teknologimesse og ikke handlet om mat. Importstoppen til Kina fra Norge var det slutt på, hevder Zi Ping Hu.

- Nå er vi bare gode venner, sier han.

- Dette stemmer nok ikke helt, sier informasjonssjef Øyvind Haram i Sjømat Norge, som har stand på messa.

- Det er fortsatt store begrensninger på norsk sjømateksport til Kina. Det er dialog på gang, men når det vil bli full adgang er umulig å si, sier Haram.

LES OGSÅ: Får ikke merke laksen som økologisk

Tar skylden for misforståelsen

Misforståelsene om hvilken type messe Nor-Fishing er, var flere før, ifølge Erik Hempel.

- Det skyldes at vi ikke har vært presis i språkbruken. Nå har vi sluttet å si fiskerimesse, men i stedet fiskeriteknologimesse.

Det er ikke gitt offisiell forklaring fra Kina på importstoppen, men den antas å ha sin årsak i misnøye med Norges fredsprisutdeling til Liu Xiaobo i 2010.

LES OGSÅ: Per Sandberg er klaget inn for Sivilombudsmannen

Skjemt og alvor fra Sandberg

Selve den offisielle åpningen av Nor-Fishing sto fiskeriminister Per Sandberg tirsdag formiddag, og han åpnet med å betegne Trondheim som «the capital city of knowledge in Norway» (landets kunnskapshovedstad, journ.anm.)

Fort framkalte han latter i det internasjonale publikummet, da han sa at «du blir det du spiser, bare se på meg», og i samme åndedrag opplyste at idrettsstjernene Ronaldo elsket klippfisk og Petter Northug bare spiste mat fra Trøndelag.

Mer alvorlige temaer var internasjonalt samarbeid, blant annet med russerne om torsken i Barentshavet, om bekjempelse av fiskerikriminalitet og verdens behov for mat, samtidig som mindre enn fem prosent av det som i dag spises kommer fra havet.

Sandberg tok også for seg et av temaene som det skal holdes seminar om, restråstoffet og hvordan ta vare på hele fisken, inkludert innmaten.

Pris til bergenser

Stiftelsen Nor-Fishings innovasjonspris gikk i år til bergenske Scantrol Deep Vision, som har utviklet en metode for å overvåke hva man får i trålen og sortere ut fiskearten man ønsker å fange. I tillegg til heder, fulgte 100 000 kroner fra Nordea med.

Ni forslag på priskandidater var kommet inn og tre innstilt. De to andre finalistene var Havforskningsinstituttet i Bergen og Selfa Artic.

- Du blir det du spiser, bare se på meg, sa fiskeriminister Per Sandberg fra talerstolen under Nor-Fishing. 

- Du blir det du spiser, bare se på meg, sa fiskeriminister Per Sandberg fra talerstolen under Nor-Fishing. 

På forsiden nå