Rita Ottervik satte endelig punktum for storhalldebatten

- Å si vær så god Bergen, er uaktuelt. Fiskerimessa skal fortsatt holdes i Trondheim.

Nye Spektrum: Slik skal Trondheim Spektrum bli når den nye hallen står ferdig,  Foto: Illustrasjon: Rambøll arkitekte

Saken oppdateres.

Det sa Trondheims ordfører Rita Ottervik til Adresseavisen etter at hun hadde ønsket Nor-Fishing-deltakerne velkommen.

Under selve velkomsttalen utenfor Trondheim Spektrum lovet hun tilhørerne fra inn- og utland at de under neste fiskerimesse om to år ville komme til helt nye, større og mer moderne lokaler.

- Ja, endelig punktum for lokaliseringsdebatten om storhallen er satt, poengterte Ottervik til Adresseavisen.

- Ingen andre alternativer realistisk

I en kronikk i Adresseavisen skriver kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) at fiskeri- og havbruksmessene Nor-Fishing og Aqua-Nor står i fare fra å bli flyttet fra Trondheim uten en snarlig løsning i idrettshallstriden.

Ottervik mener messene nå er reddet.

- Uansett må de to hallene rives. De tåler ikke en vinter til med snø, da kan det ikke være aktivitet i hallene. Nybygging må til skal vi beholde fiskerimessa og andre messer i Trondheim. Og ingen andre alternativer enn Nidarø er realistisk og økonomisk mulig. Det som fortsatt kan og skal diskuteres er størrelse og byggehøyde.

LES OGSÅ: Trondheim Spektrum blir 28 meter høy

LES OGSÅ: Folkemøte om idrettshallen: Hallen alle vil ha, men ingen klarer å plassere

LES OGSÅ: Trondheim Høyre: - Vi må trekke i nødbremsen nå

Flere løfter

Også Liv Holmefjord, som er styreleder for Nor-Fishing, i tillegg til å være landets fiskeridirektør, lovet under velkomsttalen sin forsamlingen nye og større lokaler hvis de kommer tilbake om to år.

Og det gjør de antakelig. Flesteparten av de 550 fra 25 ulike land utstillerne, har vært på messa tidligere.

I folkevrimmelen utenfor Spektrum «hang» også Trondheim kommunes rådmann Morten Wolden og byens reiselivsdirektør Stig Hillestad. Utvidelse på Nidarø er utvilsomt det mest realistiske, var de to skjønt enige om.

- Så vidt jeg vet er det bare Trondheim Spektrum som er interessert i å bygge storhall i Trondheim. Ingen andre har banket på døra mi, i alle fall, sa Wolden.

Hillestad fremhevet først og fremst at det på Nidarø ikke er nødvendig å bygge et nytt tilliggende hotell. Det er mange nok nærliggende hoteller slik som det er.

Det er ventet at over 20 000 personer vil besøke messa i løpet av helga og legge igjen over 100 millioner kroner i Trondheim.

Skjemt og alvor fra Sandberg

Selve den offisielle åpningen av Nor-Fishing sto fiskeriminister Per Sandberg for. Han holdt seg unna storhall-temaet, men passet på å betegne Trondheim som «the capital city of knowledge in Norway». Landets kunnskapshovedstad, altså. Fort framkalte han latter i det internasjonale publikummet, da han sa at «du blir det du spiser, bare se på meg!», og i samme åndedrag opplyste at idrettsstjernene Ronaldo elsket klippfisk og Northug bare spiste mat fra Trøndelag.

Mer alvorlige temaer var internasjonalt samarbeid, blant annet med russerne om torsken i Barentshavet , om bekjempelse av fiskerikriminalitet og verdens behov for mat, samtidig som mindre enn fem prosent av det som i dag spises kommer fra havet.

Sandberg tok også for seg et av temaene som det skal holdes seminar om, om restråstoffet og hvordan ta vare på hele fisken inkludert innmaten.

LES OGSÅ: Båtprodusent Selfa fra Trondheim: - Fiskerimesser er viktige for oss

Pris til bergenser

Stiftelsen Nor-Fishings innovasjonspris gikk i år til bergenske Scantrol Deep Vision som har utviklet en metode for å overvåke hva man får i trålen og sortere ut fiskearten man ønsker å fange. I tillegg til heder fulgte 100 000 kroner fra Nordea med.

Ni forslag på priskandidater var kommet inn og tre innstilt. De to andre finalistene var Havforskningsinstituttet i Bergen og Selfa Artic.

På forsiden nå