Kuppet enebolig med høyt bud før visning

Flere boligsalg kuppes før fellesvisninger med bud over prisantydning.

Det har blitt mer vanlig at boligkjøpere i Trondheim kupper boligsalgene ved å by høyt over prisantydning før fellesvisningene avholdes. Illustrasjonsbilde. 

Saken oppdateres.

Fellesvisningen av en enebolig på Persaunet onsdag neste uke er avlyst, fordi boligsalget ble kuppet av en kjøper denne uka.

Kjøperen betaler 810 000 kroner over prisantydningen. Prisantydningen på boligen var 8 890 000 kroner, og den er solgt for 9,7 millioner.

LES OGSÅ: Trønderske boligeksperter er bekymret over stigende boligpriser

- Finnes ikke mange

Megler Ola Mogseth i DNB Eiendom forteller at det var stor interesse for boligen.

- Generelt i et presset boligmarked som nå, hvor det er få eneboliger og funkisboliger nesten ikke eksisterer til salgs, er de relativt ettertraktet. De er nye og det finnes ikke mange av dem, sier Mogseth.

Han forteller at fire meglere hadde kommet med en prisantydning på forhånd, på fra åtte til ni millioner kroner.

- På forhånd snakket jeg med selgeren om at alt over ni millioner var vi kjempefornøyde med. Men det var 5000 klikk på annonsen i løpet av ett døgn etter at den var lagt ut på finn, og det var rundt 20 nedlastinger av salgsoppgaven allerede kvelden den ble lagt ut, sier Mogseth.

LES OGSÅ: - Boligprisveksten i Trondheim er svært sterk

Avslo første bud

Han forteller at kjøperen ringte og spurte om å få se boligen tirsdag kveld, fordi vedkommende ikke kunne komme på fellesvisningen onsdag neste uke.

- Onsdag fikk selgeren et bud på 9,4 millioner, som ble avslått. Så gikk det én time og han fortalte at de hadde solgt, sier Mogseth.

Han forteller at det oftest er på svært attraktive boliger salget kuppes før visning.

- Det er boliger som er sjeldne og har det lille ekstra, hvor folk er redd flere tenker det samme. Dette er en flott bolig, med en godt over snittet god beliggenhet og en del fasiliteter som folk skjønner koster penger, sier Mogseth.

Eneboligen på Persaunet har et primærareal på 167 kvadratmeter og er bygd i 2012. Tomta er på 430 kvadratmeter. Den har også en utleieleilighet.

Studentboliger kuppes

Men også mindre leiligheter blir solgt over prisantydning før visning.

- Det kan være foreldre til studenter som kommer utenbys fra og ikke kan gå på alle visninger, som kommer på privatvisning og betaler noen hundre tusen ekstra for at den håpefulle skal få seg bolig, sier Mogseth.

Det er særlig fra Oslo det kommer historier om at salg av boliger kuppes før visning ved at kjøperne legger inn bud over prisantydning direkte til selger.

- For ett til to år siden var dette ikke eksisterende i Trondheim. Nå hender det, men ikke ofte. Jeg tror ikke det vil eskalere. Hvis det gjør det, tror jeg det vil komme reguleringer. Det er en grunn til at vi har det lovverket vi har, sier Mogseth.

Får ikke vite markedspris

Han påpeker at meglerne ikke har lov til å formidle bud til selger som går ut før klokka 12 dagen etter første fellesvisning. Han peker også på at selger ikke får vite hva markedet er villig til å betale når de selger før visning.

- Selger får ikke vite hva han kunne fått, sier Mogseth.

Advarer

Han sier meglerne ikke er glade for at boligsalg kuppes.

- Det er en utfordring for bransjen, fordi det er på visninger vi får tak i boliger som skal selges. Enhver megler er avhengig av gode visninger for å vise seg frem og få nye oppdrag, sier Mogseth, som også advarer.

- Det blir en muntlig avtale mellom kjøper og selger, uten budskjema. Da må vi først etterpå sjekke identitet, at kjøper har finansieringen i orden og eventuell hvitvasking. Men jeg har ikke hørt om noen som har blitt lurt ennå, sier Mogseth.

Kuppet salg på Kattem

Nylig ble også en enebolig i rekke i Kattemsvegen solgt før visning, og for 550 000 kroner mer enn prisantydningen på 3 850 000 kroner. Boligen med primærareal på 191 kvadratmeter bygd i 1983, gikk for 4,4 millioner.

Megler Daniel Lanto i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge sier det ikke er ofte han opplever dette.

- Det var bra interesse for den og noen hadde bestemt seg for at de ville ha den, sier Lanto.

Som Mogseth anbefaler heller ikke han boligeiere å selge uten at megler er involvert i hele salgsprosessen.

Er du interessert i boligmarkedet? I sommer ble den dyreste leiligheten målt i pris per kvadratmeter noen sinne solgt. Les saken her: - Så lenge alt stemmer spiller det ingen rolle om leiligheten koster 13 eller 15 millioner

På forsiden nå