Nå kjøper Norway Royal Salmon (NRS) halvparten av et islandsk oppdrettsselskap for 270 millioner kroner.

Selskapet fikk i andre kvartal et operasjonelt driftsresultat på 168 millioner kroner, som er det høyeste i konsernets historie, ifølge en børsmelding.

I samme periode i fjor var det tilsvarende tallet 31,2 millioner kroner.

- Meget høy laksepris

- Årsaken til det gode kvartalsresultatet er en meget høy laksepris, samt lave og stabile produksjonskostnader fra forrige kvartal i Region Nord, sier konsernsjef Charles Høstlund i børsmeldingen.

Også i første kvartal leverte selskapet et rekordresultat.

Selskapet fikk et resultat før skatt på 138,2 millioner kroner, sammenlignet med 20,9 millioner kroner i andre kvartal i fjor.

Spotprisen på laks endte på 63,89 kroner per kilo i kvartalet, ifølge Nasdaq Salmon Inex. Det er den høyeste spotprisen som er registrert de siste 20 årene, ifølge NRS.

I samme periode i fjor var prisen 37,90 kroner per kilo.

NRSs inntekter endte på 995 millioner kroner i kvartalet, sammenlignet med 684 millioner kroner i samme periode i fjor.

Frøyværingen Helge Gåsø er styreleder og største eier i NRS.

Oppkjøp på Island

Ifølge en separat børsmelding varsler selskapet at de har inngått avtale om kjøp av 50 prosent av aksjene i sjømatselskapet Arctic Fish for 29 millioner euro (rundt 270 millioner kroner med dagens valutakurs.

Arctic Fish ble grunnlagt i 2011, og er ifølge NRS et av de ledende oppdrettsselskapene på Island.

Ifølge NRS driver Artic Fish oppdrett i et område med mange likhetstrekk med Finnmark, hvor NRS har store deler av sin oppdrettsvirksomhet.

- Transaksjonen har flere strategiske fordeler for både NRS og Arctic Fish. For NRS er transaksjonen en attraktiv mulighet til å få en eksponering mot den voksende oppdrettsnæringen på Island, gjennom et samarbeid med ett av landets ledende aktører, skriver NRS i børsmeldingen.

NRS og de eksisterende aksjonærene i Arctic Fish vil opprette et felles selskap, hvor de hver vil eie 50 prosent.