- Dette går i gal retning, sier rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet som er det ferske universitetet i Nordland og Nord-Trøndelag. Olsen er svært skuffet over statsbudsjettet.

- Regjeringen tar fra de nye og fattigste universitetene og gir til de gamle som hadde mest fra før. Dette er omvendt Robin Hood-politikk.

Olsen setter nå sin lit til mellompartiene og forhandlingene i Stortinget.

LES ALT OM STATSBUDSJETTET 2017 HER

Kutter 16 millioner i året

Bjørn Olsen sier omleggingen medfører et kutt i overføringene på 8.1 millioner kroner i 2017 og 16,2 millioner i 2018. Han sammenligner med Universitetet i Tromsø. Et studiepoeng i Nordland og Nord-Trøndelag koster 1500 kroner mens et studiepoeng i Tromsø koster 3000 kroner. Tromsø har 16000 studenter og får 2,9 milliarder kroner, mens Nord har 12000 studenter og får 1,2 milliarder kroner.

- Tromsø får nesten dobbelt så mye per student, sier Bjørn Olsen.

Færre stipendiatstillinger

Universitetet får fem nye stipendiatstillinger i 2017. Til sammenligning fikk de 35 stipendiatstillinger i 2016.

- Nord Universitet blir rammet ekstra hardt av den nye finansieringsordningen fordi vi har mange enkeltemner og årsstudier, som er vektet ned i det nye indikatorsysteme, sier Olsen.

Men rektor Olsen syns det er gledelig at Kommunal og regionaldepartementet setter av prosjektering for et nytt «blått» laboratoriebygg ved studiested Bodø på om lag 20 millioner.

«Mange nyanser av grått», skriver Adressas kulturkommentator om det første kulturbudsjettet til Linda Hofstad Helleland.

Bovim fornøyd

NTNU er derimot fornøyd med statsbudsjettet og mener det er et godt budsjett for omstilling, men savner en sterkere grønn profil. NTNU får 20 millioner kroner til videre campusutvikling og 20,4 millioner til husleiekompensasjon for nytt teknologibygg.

- Det følger opp en profil der teknologiforskning vektlegges, og selve budsjettet til vår institusjon er omtrent som forventet, sier rektor Gunnar Bovim.

Bovim er også fornøyd med at universitetet får planleggingsmidler til campusutbyggingen, men ønsker samtidig at regjeringen stiller seg fullt og helt bak utbyggingen.

- For NTNU er avgjørende viktig å få én beslutning for videre campusutbygging, og jeg oppfatter at departementet gir signaler i den retning, sier han.

Svært skuffet: Rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet mener regjeringen tar fra de nye og fattige universitetene og gir til de som har mest fra før. Her fra immatrikuleringen i Levanger i høst. Foto: LEIF ARNE HOLME