Skatteetaten får ikke lov til å avsløre unnasluntrere

Skatteetaten har ikke lov til å gi ut tall på bedrifter som sluntrer unna å betale skatt. Nå skal etaten gi Finansdepartementet forslag om hvordan det kan bli åpenhet om den taushetsbelagte informasjonen.

Skattedirektør Hans Christian Holte ønsker å avsløre unnasluntrere, men får ikke lov 

Saken oppdateres.

– Vi hjelper ikke folk flest å velge seriøst, hindre svart økonomi eller arbeidskriminalitet. Det er synd, sier Hans Christian Holte til NRK.

Han sier skatteetaten gjerne vil gå ut med mer informasjon som kan sette folk bedre i stand til å velge når de skal handle, leie arbeidskraft og ansatte bedrifter.

– Vi har en stor utfordring med svart økonomi og arbeidskriminalitet, sier Holte.

7.000 momspliktige bedrifter har i år ikke levert inn informasjonen de er pålagt, men skatteetaten har taushetsplikt og kan ikke fortelle hva som er uoppgjort, som for eksempler utelatt moms, og andre uregelmessigheter

Seniorrådgiver i skatteetaten, Beathris Bøen, sier en del selskaper vinner anbudsrunder på feil grunnlag, fordi dagens skatteattest er mangelfull.

– Taushetsplikten er ikke der for å beskytte kriminelle, men for å sikre at fortrolige opplysninger behandles skikkelig. For å gjøre det lettere å bekjempe svart økonomi har vi bedt Skattedirektoratet utrede to tiltak om utlevering av informasjon som i dag er taushetsbelagt, skriver statssekretær Jørgen Næsje (Frp).

Forslagene skal stå klare i april.

På forsiden nå