Den norske petroleumskjempen melder om et justert driftsresultat på 636 millioner dollar. I samme periode i fjor var dette resultatet over 2 milliarder dollar.

Driftsinntektene falt med 1,5 milliarder dollar, og resultat før skatt endte på 661 millioner dollar, ned over 300 millioner.

Svake markeder

Selskapet fastslår at kvartalet kjennetegnes ved at markedene fortsatt er svake. I tillegg påløp kostnader til planlagt vedlikehold og letebrønner. Driften vurderes som sterk, og forbedringsprogrammet mener man er i rute.

– De finansielle resultatene var påvirket av lave olje- og gasspriser, omfattende planlagt vedlikehold og kostnadsførte letebrønner fra tidligere perioder. Vi leverte solid drift med sterke kostnadsforbedringer og god fremdrift i våre prosjekter, sier konsernsjef Eldar Sætre.

– Streng prioritering og fortsatt gode resultater fra forbedringsprogrammet gjør at vi kan redusere prognosene for investeringer og letekostnader ytterligere for 2016, sier Sætre.

Produksjonsfall

Investeringsprognosene for 2016 senkes fra 12 til 11 milliarder dollar. Samtidig anslås letekostnadene for inneværende år å falle fra 1,8 milliarder dollar til om lag 1,5 milliarder. Produksjonsprognosene ligger fast, og forventet årlig organisk produksjonsvekst er 1 prosent fra 2014 til 2017.

Selskapet produserte 1.805 millioner fat oljeekvivalenter per dag i tredje kvartal, en nedgang i produksjonen på 104 millioner daglige fat sammenlignet med samme periode i fjor. Reduksjonen forklares med planlagt vedlikehold og utsatt gassalg.

– Uten disse elementene og salg av eiendeler var den underliggende produksjonsveksten i kvartalet 5 prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor, opplyser selskapet i en børsmelding.

Lavere gjeldsgrad

Statoil hadde ved utløpet av september fullført 21 letebrønner. De justerte letekostnadene steg med 169 millioner dollar fra tredje kvartal 2015 til 581 millioner dollar i perioden juli-september i år.

I løpet av årets ni første måneder har kontantstrømmen fra driften falt betydelig fra samme periode i fjor, fra 11,4 til 7,0 milliarder dollar.

Gjeldsgraden ligger nå på 30,3 prosent, en nedgang fra forrige kvartal og nærmere målet om å krype under 30-prosentgrensen. I sommer uttalte Sætre at selskapet er komfortable med en gjeldsgrad godt inn på 30-tallet, men at de hadde kontroll og et veikart for hvordan de skulle komme ned.

Økt ulykkesfrekvens

Dagen etter at Statoil-sjef Arne Sigve Nylund møtte hos Petroleumstilsynet (Ptil) for å redegjøre for hvorfor de har hatt en rekke alvorlige hendelser med fare for tap av liv på to uker, kommer selskapet også med en oppdatering på ulykkesfrekvensen.

Gjennomsnittlig frekvens for alvorlige hendelser var 0,8 for de siste tolv månedene fram til 30. september, opp fra 0,5 i samme periode i for.

For aksjonærene har styret besluttet å betale et utbytte på 0,2201 dollar per ordinær aksje for tredje kvartal. Aksjonærene får valget mellom kontantutbetaling eller aksjekjøp med rabatt.