Skal gjøre Britannia til viktig restauranthus

Britannias nye hotelldirektør Mikael Forselius lover høye matambisjoner og historisk forankring.

- Jeg vil se på historien, lytte til eierens drømmer og fylle hotellet med innhold, lover Mikael Forselius (42, i midten), ny hotelldirektør ved Britannia Hotel. Odd Reitan (t.v.) og Bjarte Gjerde i driftsselskapet Britannia Hotel AS mener de har ansatt den beste. 

Saken oppdateres.

- Dette er det mest spennende hotellprosjektet i Norge i dag, sier Mikael Forselius. Tirsdag ble det kjent at 42-åringen blir hotelldirektør for nye Britannia Hotel.

Svensken har bodd i Trøndelag i 21 år, og har bakgrunn som kjøkkensjef ved Rica Nidelven. De siste ni årene har han vært administrerende direktør for Røros Hotell AS og Røros Hotell Eiendom AS.

LES OGSÅ: Han blir ny sjef for Britannia

- Trondheim er en spennende by i stor vekst, der Britannia skal være storstua. Det er et hotell med en unik klang i seg, et ikon jeg har sett opp til i alle mine 21 år i Norge, mener Forselius, som startet hotellkarrieren ved Grand Hotel i Stockholm, et sted han beskriver som «Sveriges Britannia». Helt siden den gangen har drømmen vært å lede et lignende hotell.

- Skreddersydd for rollen

- Det var mange kvalifiserte søkere og et veldig høyt nivå i finalerunden. Derfor føler vi oss trygge på at vi har ansatt den beste, sier Bjarte Gjerde. Han er daglig leder i driftsselskapet Britannia Hotel AS, og den som skal lede utviklingen av hotellkonseptet fram mot åpningen i september 2018. Tirsdag kveld ble Forselius «presentert» på Lade gård, før Reitan selv måtte ta seg av en gruppe gjester. Gjerde forteller at de valgte Forselius på bakgrunn av både personlige egenskaper og profesjonelle kompetanse.

LES OGSÅ: Hotellveteran Bjarte Gjerde hyret inn som fagekspert

- Mikael er skreddersydd for rollen. Det blir en krevende oppgave, men han trives på scenen, er glad i folk og har en naturlig autoritet som fanger rommet. Vi ville ha en som kunne «walk the talk», som kan vise vei med entusiasme og engasjement og samtidig ha substans, utdyper han. Forselius og Gjerde har jobbet sammen tidligere. I 2002 var Forselius en del av teamet som «food and beverage manager» da Gjerde som regiondirektør i Rica-kjeden åpnet Rica Nidelven.

- Mikael fikk åpnet øynene mine for at det er viktig med en strategi rundt mat og drikke, forteller Gjerde.

Vant matkulturpris

For det er særlig innen mat Forselius har gjort seg bemerket. Rica Nidelven fikk fort et godt navn blant matglade, og på Røros har han markert seg som en forkjemper for lokalmat. Så sent som i forrige uke mottok han Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris sammen med Ingulf Galåen. Både Gjerde og Forselius er derfor samstemte om at Britannia skal gjeninnta posisjonen som et viktig restauranthus i Trondheim. Om det blir fokus på lokalmat, er derimot mer usikkert.

LES OGSÅ: Ble «Årets fyrtårn for lokalmat»

-På Røros var det viktig og riktig å satse på lokalmat. Britannia har en annen historie, det har jo vært stedet som var først ute med å presentere det siste fra Europa. Det blir en del av jobben framover å finne ut hva som er riktig her, sier Forselius, som tiltrer i hotellsjefjobben 1. februar. Han kommer til å pendle mellom Røros og Trondheim fram til sommeren, da han og familien flytter permanent.

LES OGSÅ: Se hva folk sikret seg da Britannia-møblene ble lagt ut for salg

Historieformidling

Mange har vært bekymret for at ombyggingen vil føre til at det historiske suset vil forsvinne, mens det har vært uenighet mellom byantikvaren og prosjektledelsen rundt hva som kan rives og hva som bør bevares. Gjerde forteller at fasaden og Palmehaven ikke vil bli endret, og at de ellers har arbeidsmøter og er i god prosess med antikvariske myndigheter rundt endringer de ønsker å gjennomføre i første etasje. De avviser at Britannia vil bli et hvilket som helst hotell i mengden.

LES OGSÅ: Uenighet om bevaringen av Britannia

- Det hadde vært uaktuelt å flytte hit fra Røros for å drive et kjønnsløst og historieløst hotell, sier Forselius.

- Jeg brenner for å fortelle og formidle Britannias historie, den er unik og noe vi skal ha respekt for. Så vet vi også at historieformidling satt i system, gjennom mat, drikke, service og vertskap, er noe moderne hotellgjester ønsker. Vi skal fortelle trondheimshistorie hver eneste dag, lover han.

- Ikke et museum

- Stilen blir fortsatt britiskinspirert, samtidig er det viktig for oss å være et levende hotell og ikke et museum. Det er viktig å ikke glemme at det har vært utvikling og endring her hele tiden, vi har funnet vegger med 13 lag tapet og karmer med 13 lag maling, påpeker Gjerde, som likevel er klar over at de trenger å ha trondhjemmerne med på laget som ambassadører.

LES OGSÅ: - Inntrenger tok ned bildene på Britannia

- Fysisk skal det være det ypperste av det ypperste, men i klassisk stil som kler Britannia. Når det er sagt, er det innholdet og miljøet som blir grunnlaget for om det blir en suksess, sier Gjerde.

Vil ha litt sirkus

Høy prislapp og «ypperste» kvalitet i alle ledd til tross, Gjerde og Forselius avviser at Britannia bare skal være et luksushotell for de rikeste.

-Vi skal utvikle nye restaurantkonsept som appellerer til alle lag og være et inkluderende og levende hotell, et hus med liv og røre. Det blir viktig å finne en balanse, sier Gjerde og Forselius, knapt to år før den planlagte åpningen 1. september 2018.

På forsiden nå