Trondheimsselskap har permittert 34 ansatte

Electromagnetic Geoservices må kutte kostnadene, men ser tegn til bedring i markedet.

Bjørnevik-eide Boa Galatea er blant båtene EMGS tidligere har brukt for å hente inn elektromagnetiske data. Teknologien gjør det enklere for oljeselskapene å "se" hvor det kan finnes olje og gass under havbunnen. 

Saken oppdateres.

- Det har vært et interessant kvartal fra flere perspektiver. Når en ser på hvor mye markedet er villige til å bruke på geofysisk data er vi nede på det nivået vi så i 2003.

Slik startet administrerende direktør Christiaan Vermeijden investorpresentasjonen til Electromagnetic Geoservices(EMGS) torsdag. Han la under presentasjonen vekt på at markedet de opererer i er utfordrende og preget av usikkerhet.

LES OGSÅ: EMGS tapte 200 millioner på tre måneder

LES OGSÅ: I fjor varsletEMGS kutt av 151 stillinger

Nedbemanner

Konklusjonen ble at selskapet må spare. Derfor har de kuttet bemanningskostnadene med 20 prosent.

- Denne reduksjonen gjøres gjennom både permisjoner og nedbemanning, og noe av det vil gjøre utslag allerede i fjerde kvartal i år. Når det er sagt er det klart at om aktivitetsnivået tar seg opp igjen vil denne reduksjonen bli mindre ettersom vi må hente inn igjen noen av de permitterte, sa finansdirektør Hege A. Veiseth.

- Det er til sammen 46 personer som er rammet av dette. Alle de som er permittert så langt er under de norske trygdeordningene, og 14 av disse holder til ved kontoret i Trondheim. Utenfor Norge har vi benyttet permanente oppsigelser. I tallet ligger også ansatte som har sagt opp selv og ikke erstattes, utdyper Veiseth overfor Adresseavisen.

Av de 46 er det 12 oppsigelser og 34 permitteringer.

EMGS leverer data som avdekker mulige olje- og gassforekomster under havbunnen, og ble hadde sitt utspring fra Statoils forskningsmiljø på Rotvoll.

LES OGSÅ: EMGS reduserer utgifter gjennom nye leieavtaler

Reduserer kostnadene for å møte markedet

Selskapet omsatte i tredje kvartal 2016 for 4,5 millioner amerikanske dollar, snaut 37 millioner kroner etter dagens kurs, noe som er en kraftig nedgang fra samme kvartal i fjor da de omsatte for drøyt 133 millioner kroner.

- Så ille er det blitt i dette markedet, men det er bare sånn det er. Det er ikke noe vi kan gjøre med dette, fortsatte direktøren.

For å møte denne nedgangen har EMGS gått gjennom kostnadsbesparende tiltak som har redusert driftskostnadene med snaut 164 millioner kroner fra tredje kvartal i fjor til 116 millioner tredje kvartal 2016.

Kostnadsbesparelsene har gitt utslag, selv om elskapet endte med et negativt driftsresultat på 50 millioner kroner for tredje kvartal i år. Det er en markant bedring fra 82 millioner kroner i minus i samme kvartal i fjor.

Venter på nye konsesjoner

- Forhåpentligvis vil bemanningskostnadene øke igjen, ettersom dette vil være et resultat av at inntektene våre øker og at aktiviteten i markedet tar seg opp, la Vermeijden til.

Selskapet viste til både nye og oppdaterte data tilgjengelig for potensielle kjøpere, i tillegg til bedre leievilkår for en av selskapets tre båter. Selskapet har i tredje kvartal investert 15,5 millioner kroner i geofysisk data fra blant annet områdene utenfor Hammerfest, og for å maksimere potensielle inntekter har de også prioritert ekstra hardt hvilke områder de har undersøkt.

- Vi har prioritert områdene vi, og de potensielle kundene vi har snakket med, mener har størst sjans for å bli med i den 24. konsesjonsrunden, sa Vermeijden.

Fristen for å nominere områder til konsesjonsrunden er 30. november. Hvilke områder det blir gitt konsesjoner i avgjøres på nyåret.

Tegn til bedring

- Vi ser at kundene våre har fokus på hva avgjørelsen blir i den runden, og det er noen tidlige tegn på forbedringer i markedet. Blant annet ser vi at det som tidligere i år var løse samtaler nå er blitt til prisforespørsler. Det er en stor utvikling fra der vi startet i år. Da var det vanskelig å få potensielle kunder til å i det hele tatt plukke opp telefonen.

Men selv om de ser forbedringer poengterte den administrerende direktøren at det var vanskelig å si noe konkret om hvor store endringene blir.

- Det virker som om vi snart har nådd bunnivået.

På forsiden nå