I starten av oktober troppet Arbeidstilsynet og politiet opp på en byggeplass i Trondheim for et uanmeldt tilsyn.

Under tilsynet ble det avdekket flere klanderverdige forhold. Det mest graverende av disse var manglende sikring ved arbeid i høyden, og Arbeidstilsynet valgte å stanse alt arbeid i dette området av bygget.

Området det er snakk om er et trapperom mellom to etasjer hvor det verken var satt opp trapp eller noen annen form for adkomst. Ettersom rommet ikke brukes til adkomst mellom etasjene skal dette være sikret med rekkverk.

Flere selskaper

Et enkeltmannsforetak som gjennomførte arbeid på eiendommen ble også kontrollert. I tillegg til de nevnte bruddene på regelverket kunne verken de fire ansatte fra byggefirmaet eller personen fra enkeltmannsforetaket fremvise gyldige HMS-kort under tilsynet.

Det ble også vist til manglende «opplæring, øvelse og instruksjon som er nødvendig for å ivareta sikkerheten på arbeidsplassen».

Også byggherren fikk under tilsynet påpakning fra Arbeidstilsynet. Arbeidstilsynet mener utbygger ikke har hatt gode nok rutiner og systemer for å passe på at underleverandøren overholder regler om lønns- og arbeidsvilkår.

Det presiseres i tilsynsrapporten at byggherre har fått kopi av rapportene fra de to tidligere tilfellene hvor selskapet er stanset på samme byggeplass.

Tidligere tilsyn

Arbeidstilsynet viser i sin rapport til flere tidligere kontroller hvor byggefirmaet som ble stanset på grunn av overhengende fare for liv og helse har brutt regler, og hvor de ikke har kommet med tilbakemeldinger til Arbeidstilsynet etter at det er fattet vedtak om stans.

«Ovennevnte er svært alvorlige brudd på vårt regelverk» skriver Arbeidstilsynet i rapporten og påpeker at all informasjon om disse bruddene også er oversendt utbygger.

Bakgrunnen er at det samme firmaet ved et tilsyn på samme byggeplass fem måneder tidligere, i slutten av mai, også fikk beskjed om å legge fra seg sine verktøy på grunn av «overhengende fare for liv og helse». Den gangen var det arbeid i grøfter dypere enn to meter Arbeidstilsynet reagerte på ettersom arbeidsgiver ikke hadde sørget for « ... tilstrekkelig sikring mot ras, utrasning, steinfall, innstrømming av vann eller lignende».

Brudd på vedtak

Tilsynet reagerte også på at arbeidsgiver ikke kunne «dokumentere at arbeidsutstyret var kontrollert av sakkyndig virksomhet», noe som førte til varsel om stans. Byggefirmaet ga ikke tilbakemelding på noen av disse vedtakene.

I rapporten fra mai 2015 vises det til tilsyn både i januar og juli 2015 hvor byggefirmaet hadde blitt stanset for ikke å ha fulgt opp påleggene fra Arbeidstilsynet.

«Det at de fortsatt utfører arbeid i Norge, er brudd på disse vedtakene» konkluderer Arbeidstilsynet med.

I etterkant av tilsynene i oktober har byggefirmaet selv tatt initiativ til å møte Arbeidstilsynet om forholdene som er avdekket. Det opplyser Arbeidstilsynet til Adresseavisen.