Oslo Børs falt med 2,9 prosent umiddelbart etter åpningen klokken 9 onsdag morgen. En time senere hadde sjokket gitt seg og nedgangen stanset.

Like etter klokken 11, vippet Oslo Børs så vidt over null-streken, men ligger i skrivende stund (kl 11.08) igjen på minussiden med en nedgang så langt i dag på rundt 0,1 prosent.

Også kronekursen tok harde slag onsdag morgen, men ser utover formiddagen ut til å stabilisere seg.

Børsfall verden over

Børser som var åpne gjennom natten falt kraftig før europeiske børser åpnet, er Tokyo-børsen Nikkei 225. Klokken 08.15 norsk tid, hadde Tokyo-børsen falt med 5,36 prosent.

I faktaboksen til høyre kan du se at også flere andre børser som har vært åpne gjennom valgnatten falt markant.

Børsene i USA er i skrivende stund stengt. Disse hadde imidlertid en liten oppgang i løpet av gårsdagen.

Her kan du følge innspurten av presidentvalget direkte.

KOMMENTAR: God natt, Amerika

Krona ned, så opp igjen

I morgentimene har også den norske krona svekket seg. Like før klokka 7 onsdag morgen kostet en euro 9,21 kroner, mot 9,05 ved midnatt. Det er en svekkelse med 16 øre, melder E24.

Valutastrateg Magne Østnor varslet på forhånd at den norske krona kunne svekkes med 20 øre mot euro mot kort tid som følge av valget. Han trekker fram at en Trump-seier vil øke usikkerheten hos investorer og markedsaktører dramatisk.

Men også kroneverdien har tatt seg noe opp igjen iløpet av formiddagen og styrket seg noe igjen opp mot euroen.

Det samme gjelder dollaren opp mot den norske krona. Klokken 07.00 ondag hadde dollaren falt med seks øre fra midnatt, men tok seg opp igjen og har de siste par timene før 11.15 vært oppe i 8,25 kroner og koster kl 11.15 8,23 kroner.

Oljeprisen

Også oljeprisen har vært gjennom samme nedgang med påfølgende stabilisering. Etter å ha falt gjennom natten til 45,25 dollar fatet for nordsjøolje klokken 08.40 koster, har prisen klokken 11.30 steget noe igjen til 45,94 kroner fatet.

Frykter handelskrig

Analytikere har trukket frem flere grunner til at Donald Trump skremmer investorene.

Det ene er uttalelsene hans om handelsavtaler som han ikke ønsker å holde. Han har uttrykt stor skepsis til blant annet NAFTA, avtalen, frihandelsavtalen mellom USA, Canada og Mexico. Ifølge nettstedet Fortune.com uttalte Trump i september at avtalen var den verste avtalen USA noen gang har signert.

Trump har også hisset seg opp over at Kina holder valutaen sin kunstig lav. Her har han også fått støtte av flere økonomer, som mener det er et stort problem for verdensøkonomien at Kina holder valutaen lav for å beholde sitt konkurransefortrinn internasjonalt.

Trump har imidlertid foreslått grep for å får Kina til å endre denne praksisen, ved å si at hvis han blir president, skal alle kinesiske varer som importeres til Kina få en straffetoll på 45 prosent så lenge kineserne ikke lar yuan-en flyte fritt.

I sin morgenrapport skriver DNB Markets at også trusselen om å heve tollsatsene med 35 prosent til Mexico slår dårlig ut. Trump er som president også i sin rett til å heve tollsatsene uten kongressens godkjenning for en periode, ifølge DNB Markets.

Trumps offensive uttalelser har fått mange økonomer og investorer til å frykte en global handelskrig.

Skatteletter kan gi mer USA-gjeld

DNB Markets fremhever også Trumps varslede skattepolitikk som en grunn til bekymring. Trump har foreslått en betydelig skattereform med en forenkling av skattesystemet, lavere satser og færre fradrag.

Bekymringen er at flere av tiltakene vil komme de rikeste mest til gode.

- I utgangspunktet er dette et forslag han vil kunne få flertall for i Kongressen. Skattekuttene vil omfatte både husholdninger og selskaper, med de største kuttene (målt i USD) for de med høyest inntekt. Utfordringen er at forslaget, siden det ikke motsvares av utgiftskutt, vil medføre en betydelig økning av det føderale budsjettunderskuddet, og dermed en markert oppgang i den føderale gjelden i årene som kommer, skriver sjeføkonom Knut Magnussen i DNB Markets.

Negativ til innvandrere

En annen ting som gjør investorene usikre, er de kraftige utfallene Trump har hatt mot innvandrere.

Verdens største innovasjonsmilljø, Silicon Valley i California, har lenge holdt frem at de er helt avhengige av å få inn de beste talentene fra hele verden hvis de skal beholde sin posisjon.

Trumps uttalelser har sådd tvil om det kommer til å bli vanskeligere for teknologifirmaene å hente inn folk like lett hvis han blir president.

Usikkerheten

Et annet moment er at ingen helt vet hva som vil skje hvis Trump blir valgt.

Usikkerhet er sjelden gode nyheter for investorer, og har ved flere tidligere anledninger bidratt til kraftige børsfall.

Vet ikke effekten på sikt

Også Nordea spår i sin morgenrapport et betydelig fall på verdens børser etter nyheten om at Trump sannsynligvis blir USAs neste president.

Banken setter imidlertid nyheten i et perspektiv. Blant annet skriver banken at reaksjonene i markedene er mindre enn da det ble kjent at Storbritannia skal forlate EU. Banken er også usikker på om Trump-effekten vil være langvarig.

- Vi tror ikke dette er starten på en kraftig risk off i markedet med betydelig utgang i kredittspreader. Vi tror markedet trenger flere negative nyheter for å falle videre, så uttalelser fra Trump fremover blir viktige, skriver Nordea.