Det går frem av resultatet for tredje kvartal som Salmar leverte onsdag morgen.

Gjennom kvartalet har selskapet hatt et driftsresultat på 19,46 kroner per kilo slaktet fisk. Det er mer enn 10 kroner mer per kilo enn på samme tid i fjor.

Grunnen er at lakseprisen har økt kraftig det siste året. Likevel er utgiftene også betydelig større grunnet den prekære lusesituasjonen langs deler av kysten utenfor Frøya og Trøndelag.

- Tredje kvartal var et operasjonelt utfordrende kvartal for Salmar-konsernet. Biologiske utfordringer, spesielt knyttet til lusehåndtering, påvirker kostnadsnivået og driftseffektiviteten negativt, kommenterer konsernsjef Trond Williksen i en børsmelding.

Selskapet har gjennom kvartalet hatt store kostnader knyttet til behandling. En større del av fisken har heller ikke blitt slakteklar, mens tilveksten er redusert, skriver selskapet.

Mindre effektive enn konkurrent

Forrige uke leverte en av Salmars konkurrenter, Norway Royal Salmon (NRS), sitt resultat for tredje kvartal. Selskapet med hovedkvarter i Trondheim, kunne vise til et driftsresultat på 30,35 kroner per kilo slaktet fisk.

Salmar gjør det likevel bedre enn andre konkurrenter, som også har slitt med lus. Lerøy fikk et driftsresultat på 15,2 kroner per kilo slaktet laks før biomassejustering. Lerøy er også anmeldt av to miljøvernorganisasjoner på grunn av et alvorlig luseangrep på oppdrettsanlegg utenfor Frøya.

Salmar-sjef Williksen uttaler i børsmeldingen at det er tatt grep for å bedre lusesituasjonen.

- Salmar har hatt sterkt fokus på håndtering av de biologiske utfordringene og over tid iverksatt en rekke tiltak. Dette inkluderer justeringer av driftsplaner, satsning på rensefisk, investeringer i ikke medikamentelt avlusningsutstyr og økt brønnbåtkapasitet. I sum har dette bidratt til at den utfordrende biologiske situasjonen har blitt håndtert på en tilfredsstillende måte gjennom kvartalet, uttaler Williksen.

Doblet overskuddet

Den høye lakseprisen fører imidlertid til at det langt fra er noen krise for lakseoppdretteren fra Frøya.

Inntekter på 2,26 milliarder kroner ga et driftsresultat på 576,3 millioner kroner. Driftsresultatet er økt betraktelig fra samme tid i fjor. Da fikk selskapet er driftsresultat på 333,7 millioner kroner.

Overskuddet for kvartalet er nær doblet siden fjoråret. Dette endte på 816,5 millioner kroner.