Konserndirektør for privatmarked i Sparebank 1 SMN, Svein Tore Samdal, sier de setter opp renta på boliglån med inntil 0,2 prosentpoeng fra 22. november for nye kunder og 9. januar for eksisterende kunder.

- Vi følger opp på det nivået som DNB startet ballet på, sier Samdal.

- Dyrere penger

Forrige uke satte Norges største bank, DNB, opp renta med inntil 0,2 prosentpoeng. Også Sparebanken Vest varslet mandag at den hever boliglånsrenta, med inntil 0,15 prosentpoeng

Bakgrunnen for at Sparebank 1 SMN øker renta er blant annet at penger har blitt dyrere.

- Det er fordi vår kostnad har økt. Ved forrige rentenedsettelse forutsatte vi at Nibor (bankenes internrente, journ.anm.), skulle ned. Nå er det større usikkerhet i markedet, bankene stoler mindre på hverandre og det er større usikkerhet internasjonalt enn vi trodde det skulle være. Da blir det høyere pris på penger, sier Samdal.

Beste boliglånsrente i sparebanken er nå 2,15 prosent for førstgangslånende.

Stor vekst

Han forteller at konkurransesituasjonen gjør det lettere å sette opp renta nå.

- Vi har vokst mer enn markedet, så vi er havnet i en situasjon hvor vi vokser mer enn nok. Derfor er det lettere å være med på en runde som DNB innfører nå, enn om vi hadde vært i en annen situasjon, sier Samdal.

Innskudd uendret

Selv om renta på lån øker, setter ikke Sparebank 1 SMN opp renta på innskudd.

- Det er ingen endringer på innskudd, slik resten av bransjen lagt opp til, sier Samdal.

DNB satte heller ikke opp innskuddsrenta da lånerenta ble satt opp. Nordea satte opp innskuddsrenta 0,2 prosentpoeng på BSU og boligsparing da banken også økte boliglånsrenta i september. Nordea var da først ute med å sette opp renta på boliglån i denne omgang.

- Gode grunner

Administrerende direktør Gunnar Hovland BN Bank skriver i en tekstmelding at de ikke setter opp renta nå: «Det er gode argumenter for å sette opp renta slik markedet er om dagen, men vi gjør ikke det nå.»

Han viser samtidig til at de ikke har lov til å si hva de har planer om fremover, fordi Konkurransetilsynet ikke tillater at de går ut i media med det. Også Danske Bank viser til Konkurransetilsynets regler når det gjelder fremtidig utlånsrente.